Gradonačelnik stao u obranu hrvatskoga jezika

Gradonačelnik stao u obranu hrvatskoga jezika

Bandić je pozvao Bernardića da ne koristi tuđice poručivši mu da Gradska vijećnica nije Bruxelles, niti se u njoj raspravlja o europskim pitanjima

Na sjednici Gradske skupštine u četvrtak, njezin potpredsjednik Davor Bernardić (SDP) naveo je kako u Zagrebu ima mnogo neiskorištenog zemljišta, među kojima su i prostori Gredelja, Zagrepčanke…Govoreći o projektima koji bi se mogli ostvariti u Zagrebu rekao je da »postoji ITI (Integrated Territorial Investment, op. a.) program Europske unije iz kojega Zagreb može dobiti desetke milijune eura«.

Bernardića je zanimalo radi li se što po tom pitanju. Zanimalo ga je i što će biti s rekonstrukcijom Zagrebačkog velesajma.

Gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će do kraja godine predočiti realizaciju rekonstrukcije Velesajma, no potpredsjednika Bernardića je pozvao da ne koristi tuđice u »gradskom parlamentu« kako bi bili »svoji na svome«.

»Ja i u Bruxellesu govorim Hrvatski, koji je 24. službeni jezik Europske unije. Poštujem sve jezike, ali svoj volim najviše«, napomenuo je gradonačelnik.

Na to se javio Bernardić rekavši da je engleski radni jezik EU. »Zagreb mora njegovati svoju kulturu i tradiciju, ali i internacionalizam«, odvratio je Bernardić, napomenuvši da je Zagreb po svojoj otvorenosti, multikulturalnosti i internacionalizmu odavno bio daleko ispred mnogih drugih gradova, dok je poznavanje engleskog jezika nazvao pitanjem »opće kulture«.

Bandić se nije dao smesti te je poručio kako ovo nije Bruxelles, niti se u Gradskoj vijećnici govori o europskim pitanjima. Podsjetio je na borbu za vlastiti hrvatski jezik i pozvao SDP-ovca da ne zaziva prijašnja vremena upitavši ga: »Znate li na kojem se jeziku u tim vremenima na koja mislite govorilo u Zagrebu?«.

Kako uništiti naciju: Oduzmi joj kulturu i jezik

»Čuvajmo naš jezik«, apelirao je gradonačelnik Bandić i dodao kako je način za uništavanje neke nacije upravo taj da joj se oduzmu kultura i jezik.

Bernardić se zauzeo da se Savezu izviđača Hrvatske, kojega je i sam bio član, dodijeli gradski prostor, a gradonačelnik mu je rekao kako će odgovor o tome dobiti za mjesec dana.

»I ja sam inače izviđač. Svaki sam dan u izviđanju. I jučer sam bio u Jakušavcu pa sam skoro dobio batine. Došao u njihovom interesu, da potpišemo ugovor, a oni su se pokefali. Ali sve to spada u demokratsko odrastanje«, kaže  Bandić.

Inače, do tučnjave u Jakuševcu je došlo prilikom potpisivanja ugovora za isplatu naknade za umanjenu kvalitetu življenja zbog blizine odlagališta otpada. Neki stanovnici izrazili su nezadovoljstvo kriterijima, nekima su ugovori za primanje naknade odbijeni pa je sve rezultiralo svađom, a potom i tučnjavom.

Nakon toga po pitanju odlagališta otpada Jakuševac javio se gradski zastupnik Pero Semren (HDZ) konstatiravši kako on nije bio ni izviđač ni pionir, već ga je mama poslala u ministrante.

Gradonačelnik je na to rekao da je problem HDZ-a što njegovi pripadnici misle da imaju ekskluzivu na sve što je pametno. »Svatko tko nije s vama je neprijatelj. Ja sam ponosan na svaki svoj dan u partiji, a neka svako kaže gdje je bio prije i što je radio. Bio sam i izviđač i ministrant, poštujem zemlju u kojoj sam rođen«, rekao je Bandić, zaključivši kako »ti izviđači nisu bili tako loši«. (B. Ja.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni