Gradonačelnik pošteđen davanja izvještaja o projektu “Zagrebački Manhattan”

Gradonačelnik pošteđen davanja izvještaja o projektu “Zagrebački Manhattan”

Milan Bandić poručio gradskim zastupnicima: »Od mene više neće čuti ni riječi. To je moje demokratsko pravo, kao što je vaše da kažete što mislite o tim dokumentima«

Pokušaj Kluba zastupnika lijevog bloka da natjeraju gradonačelnika Milana Bandića na javno očitovanje o projektu »Grad u Gradu«, odnosno »Zagreb City« ili »Zagrebački Manhattan«, nije uspio. Njihov prijedlog zaključka kojim bi se gradonačelnika obvezalo da na sjednici Gradske skupštine podnese detaljno izvješće o razvoju projekta »Grad u Gradu«, u srijedu je odbijen većinom glasova gradskih zastupnika.

Zagrebački gradonačelnik nije bio prisutan na samom početku rasprave o toj drugoj po redu točki dnevnog reda 26. sjednice Gradske skupštine. No ubrzo nakon povratka u Staru gradsku vijećnicu zabranio je svojim dvjema pročelnicama daljnje sudjelovanje u raspravi. Do tog dolaska projekt su »branile« pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić i pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković.

»Zahtijevam da se više ne javljate za raspravu. Pustite kolege neka sami govore, to je njihovo demokratsko pravo, a naše je da smo objavili i memorandum i našu viziju, osvrt na projekt. Ako je netko nezadovoljan, ima pravo da bude nezadovoljan, to je njihovo pravo. Ako oni žele održati sjednicu tri dana, neće ju zbog nas imati. Oni mogu diskutirati, ali vi ne možete«, poručio je Bandić pročelnicama.

Obraćajući se gradskim zastupnicima poručio je kako više nema diskusije jer su dan ranije na mrežnoj stranici Grada dobili mogućnost uvida u Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na realizaciju projekta »Zagreb City«, a potpisan je u Dubaiju.

»I sad ćete od toga raditi misu. Radite, ali nemojte nas s time zamarati. Pustite kolege, pa oni imaju vizije, oni mogu voditi New York. Oni imaju reference, puni su projekata k’o mačka buha. To su oni koji znaju, dok drugi nisu napravili ni pseću kućicu«, kazao je Bandić.

Kazao je da njega više neće čuti ni riječi. »To je moje demokratsko pravo, kao što je vaše da kažete što mislite o tim dokumentima«, dodao je.

U ime Kluba zastupnika lijevog bloka javio se Tomislav Tomašević koji je zaključio da se radi o unaprijed dogovorenom projektu.

»Cijeli proces od raspisivanja natječaja, odabira povjerenstva i pisma namjere odvilo se u manje od mjesec dana. Da idete postavljati kiosk, trebalo bi vam više od tih dvadesetak dana«, ustvrdio je Tomašević.

Istaknuo je da je, protivno gradonačelnikovim tvrdnjama, Memorandum ipak obvezujući jer da se u nekoliko članaka dokumenta direktno i eksplicitno određuje da je obvezujući te je zaključio da gradonačelnik nije smio potpisati taj memorandum. (ZG-magazin / Hina)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni