Gradonačelnik obišao novi punkt za COVID testiranje

Gradonačelnik obišao novi punkt za COVID testiranje

(Foto: zagreb.hr)

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je sa suradnicima i predstavnicima NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” na Zagrebačkom velesajmu obišao novi punkt za provozno PCR testiranje te cijepne punktove u paviljonima 8a i 9.

Nakon obilaska u paviljonu 9 održao je redovnu konferenciju za novinare na kojoj je istaknuo kako je u Zagrebu najveći broj osoba cijepljenih prvom dozom protiv koronavirusa.

„U Zagrebu je prvom dozom cijepljeno 55 % ukupnog stanovništva, a kad gledamo odraslo stanovništvo onda taj udio iznosi 66,4 %. To znači da su dva od tri stanovnika Grada Zagreba cijepljena barem prvom dozom”, rekao je Tomašević. Dodao je da kad je riječ o cijepljenju drugim dozom, u Zagrebu je cijepljeno 51,1 % ukupnog stanovništva, odnosno 61,6 % odraslog stanovništva, što je također najveći obuhvat cijepljenja.

„Grad Zagreb je bolji od drugih županija u cijepljenju, ali to nije dovoljno. Radimo sve što možemo da se unaprijedi i poveća udio cijepljenog stanovništva kako bi se obuzdao novi val epidemije”, rekao je Tomašević.

Spomenuo je kako tri četvrtine umrlih nije bilo cijepljeno, a iz podataka HZJZ-a može se vidjeti da u posljednjih mjesec dana svi umrli ispod 50 godina nisu bili cijepljeni. Također raste i broj hospitaliziranih u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Stoga je Tomašević pozvao one koji se još nisu cijepili da to učine te tako zaštite sebe i svoje sugrađane od zaraze koronavirusom.

Naglasio je kako se je i on cijepio s dvije doze, a cijepit će s i trećom nakon šest mjeseci od druge primljene doze. „Cijepljenje je najbolja zaštita, ali nije jedina epidemiološka mjera”, istaknuo je Tomašević podsjetivši na druge epidemiološke mjere kojih se je potrebno pridržavati.

Pet punktova za testiranje

Osvrnuo se i na novosti vezano za cijepljenje u Zagrebu. Naveo je da se od danas građani mogu cijepiti u paviljonima 8 a i 9 umjesto u paviljonu 6, a to je učinjeno kako građani ne bi dolaskom hladnijeg vremena čekali na hladnoći i kiši.

„Iz jednog paviljona preselili smo u dva kako bi jedan poslužio za samoregistraciju i čekanje na cijepljenje”, pojasnio je Tomašević. Dodao je da će cijepljenje na ovoj lokaciji biti sa sve tri doze svakoga dana, uključujući subotu i nedjelju.

Na Velesajmu će se građani moći cijepiti utorkom i četvrtkom od 14.30 do 19.30, a ponedjeljkom srijedom, petkom, subotom i nedjeljom od 8 do 12 sati. Građani se mogu cijepiti i na punktu HZJZ-a na Kajzerici u Zimmermanovoj ulici te u 11 ljekarni uz prethodni najavu.

Tomašević je spomenuo i testiranje na pet punktova za brzo antigensko i PCR testiranje.

Testiranje se može obaviti na provoznom punktu na zapadnom ulazu na Zagrebački velesajam te ispred NZJZ “Dr. Andrija Štampar”. Brzo antigensko i PCR testiranje dostupno je u Domu zdravlja Centar u ulici Većeslava Holjevca, Domu zdravlja Istok u Grižanskoj i Domu zdravlja Zapad u Ulici baruna Filipovića, naveo je Tomašeić. Samo antigensko testiranje se provodi u Poliklinici Zagreb u Borovju te u Poliklinici Zagreb u Argentinskoj ulici u Gajnicama.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni