“Gradonačelnik nas je uvrijedio usporedivši nas sa Balvan revolucijom”

“Gradonačelnik nas je uvrijedio usporedivši nas sa Balvan revolucijom”

U srijedu u 21 sati završava se sakupljanje potpisa protiv izgradnje trgovačkog poslovnog centra na zelenoj površini u Sigetu. Kako nam je pojasnio predsjednik Mjesnog odbora Siget Saša Srića, sakupljeno je 20 posto potpisa od ukupne brojke stanovnika u iznosu od 7192 stanovnika.

Kako smo ranije pisali, nezadovoljni građani su 30.srpnja odlučili s potpisivanjem na spomenutu peticiju. Tada su nam tada rekli, oni su se tada zalagali da umjesto parkirališta, trgovačkog centra i šesterokatnice, žele da se izgradi tržnica ili biblioteka s čitaonicom.

Osim toga, spomenuta peticija bit će urudžbirana zajedno sa primjedbama koje se odnose na nepravilnosti prilikom donošenja i provedbe javnog natječaja. Kako nam govori Gordana Pasanec iz MO Siget, jedna od novinna jest da su na teren izašli radnici Geolaba, koji uzimaju uzorke tla radi izgradnje parkirališta i tržnog centra za sporni objekt.

Geolabovo ispitivanje terena / Foto: Gordana Pasanec

Pasanec kaže kako su nezadovoljni građani razgovarali i s vlasnicima obližnjih kućica, na čijem se zemljištu treba započeti s gradnjom. Upravo oni već deset godina vode spor o ovoj temi. Zbog pritiska, kaže nam sugovornica, jedna je osoba prodala svoju kuću.

Pasanec pritom pokazuje spomenutu dokumentaciju, koju je dobila od susjeda gdje se dobro vidi da je investitor odnosno firma Castrum Vlade Keke ušla u Brodarski institut, te počela “nezakonito rušiti okolne objekte.”. Smatra kako je nevjerojatno da je investitor uknjižen na izvatku iz zemljišnih knjiga iz Brodarskog instituta , ali i ostalih pet čestica.

“Problem se širi na Brodarski institut koji bi također mogao završiti u privatnim rukama”, zaključuje.

Osim spomenutog problema, ono što je dodatno zabrinjava jest činjenica da je u vlasništvu Grada Zagreba 80 posto spomenute zelene površine. Vijećnica nadodaje  kako će zbog toga čina tužiti Grad i investitora.Na pitanje kako to planira izvesti odgovara da će se o ovom pitanju konzultirati s Brankom Horvatom, umirovljenim arhitektom,  koji će im pomoći pripremiti tekst za Gradsku skupštinu.

Saša Srića i Branko Horvat

Na njezine riječi nadovezuje se Saša Srića, predsjednik Mjesnog odbora Siget. Smatra, kako je već dvadeset posto građana reklo ne izgradnji, te kako upravo oni žele stati na kraj gradonačelnikovoj samovolji.  Zanimalo nas je, hoće li on kao predsjednik dobiti na uvid rezultate od spomenute geodetske firme. Srića kaže kako ih tenutno nema, ali se nada da će ih obiti. Kaže. kako će svi građani Sigeta “ostati ustrajni do kraja”.  Za kraj je nadodao  kako ih je gradonačelnik sve uvrijedio, nakon što je njihov otpor usporedio s “Balvan revolucijom”.

Svoj sud o situaciji u Sigetu je komentirao dugogodišnji  arhitekt i urbanist IGH, a sada stručni savjetnik nezadovoljnih građana Sigeta Branko Horvat.  Kaže kako ga je cijela priča zaintrigirala jer se cijela stvar ponavlja. Pritom kaže da se opet “pogoduje privatnom interesu na uštrb javnom i to već 10 godina” . Tvrdi kako je oduvijek Siget trebao imati vlastiti centar za vlastite potrebe, kojeg vidi konačno kao ključni problem.  Zaključuje, kako ovaj projekt više “nalikuje na slučaj pokušaja izgradnje crkve na Savici”, kada se na silu htjelo progurati nešto mimo volje građana.

Nadodajmo ovome kako su revoltirani građani demantirali medijske napise iz Večernjeg lista o rješenju za njihovu  zelenu površinu, odnosno o potrebama poslovno-trgovačkog kompleksa rušiti i dvije dvojne stambene građevine.

Matej Knežević

Komentari su zatvoreni