Gradonačelnik će moći samostalno dodjeljivati poslove održavana javne rasvjete

Gradonačelnik će moći samostalno dodjeljivati poslove održavana javne rasvjete

Odlukom o određivanju komunalnih djelatnosti koje se obavljaju na temelju ugovora, a koja je u četvrtak usvojena većinom glasova u Gradskoj skupštini, gradonačelniku je omogućeno da ubuduće samostalno da sklapa ugovore s tvrtkama za održavanje javne rasvjete, bez da za to prethodno traži suglasnost Skupštine.

Pravni temelj za ovu odluku je Zakon o komunalnom gospodarstvu, koji je stupio na snagu 4. kolovoza te ova odluka zapravo predstavlja usklađenje s novim zakonom.

Naime, kako se navodi u obrazloženju odluke, »Zakon o komunalnom gospodarstvu propisuje da predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave određuje obavljanje komunalnih djelatnosti koje se financiraju isključivo iz njezina proračuna i koja djelatnost se može povjeriti fizičkoj ili pravnoj osobi na temelju pisanog ugovora te utvrđuje uvjete i mjerila za provedbu prikupljanja ponuda ili javnog natječaja«.

Odlukom se propisuje da je na području Zagreba komunalna djelatnost i održavanje javne rasvjete. Sukladno Odluci, tvrtka koja trenutno obavlja poslove održavanja objekata i uređaja javne rasvjete, a kojoj ugovor prestaje važiti 17. listopada, nastavlja ih obavljati pod uvjetima, na način i po cijeni kako je određeno tim ugovorom, o čemu će se sklopiti aneks ugovoru, sve do sklapanja novog ugovora. Podsjetimo, javnu rasvjetu u Zagrebu trenutačno održava Elicom d.o.o.

Saša Molan je ispred Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i stranke Naprijed Hrvatska! poručio da SDP takav prijedlog ne može prihvatiti jer on nije u interesu građana, već u nečijem privatnom interesu.

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) je ustvrdio da javnu rasvjetu treba održavati gradska, a ne privatna tvrtka, dok je nestranačka Ljerka Mintas-Hodak konstatirala kako tu ne vidi problem te da nema razloga da te poslove ne obavljaju privatnici. Ukazala je i na problem da Grad ne može na brzinu oformiti svoju tvrtku koja bi obavljale te specijalizirane poslove. (zg-magazin / hina)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni