Gradonačelnik bez dvojbe: Policija će uhvatiti počinitelja

Načelnik PUZ-a Goran Burušić potvrdio je da se zasad još ne zna o kakvoj se točno eksplozivnoj napravi radi kao ni tko ju je podmetnuo. Ne isključuje se mogućnost ni da je riječ o pirotehničkom sredstvu

Govoreći o eksploziji koja se srijedu u ranojutarnjim satima dogodila na Trgu bana Josipa Jelačića, pored  Jelačićeva spomenika, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako to ne bi nazvao eksplozijom, već da je riječ o „ekscesu“. „To je upozorenje da ljudi tog kova nikada ne miruju. Ali na sreću nije se ništa posebno dogodilo, nije nitko stradao, što je najvažnije“, rekao je gradonačelnik Bandić novinarima u palači Dverce gdje je u jučer priredio tradicionalni novogodišnji prijam za članove Diplomatskog zbora.

Istaknuo je kako je razgovarao s načelnikom Zagrebačke policijske uprave  Goranom Burušićem koji mu je rekao da situaciju drže pod kontrolom, ispituju o kakvoj je vrsti eksplozivne naprave riječ i uskoro će izvijestiti javnost o tome. Bandić je izrazio uvjerenje da će počinitelj biti otkriven. Gradonačelnik je rekao da je Trg “pokriven” kamerama te da će se vidjeti tko je u vrijeme eksplozije ondje hodao.

„Kao gradonačelnik i odgovoran čovjek poručujem mojim sugrađanima da moraju biti oprezni i budni, ali prepustiti policiji da radi svoj posao. Policija radi svoj posao profesionalno, odgovorno i savjesno, neka to napravi i završi do kraja. Sigurnost se u gradu Zagrebu ipak piše velikim slovima. Zagrepčani se i subjektivno i objektivno osjećaju sigurnima“, poručio je Milan Bandić koji je, kako je rekao, uvjeren da će sudionici ovog događaja kao i onoga u Podsusedu uskoro biti privedeni pravdi.

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić odgovorio je novinarima da Zagreb, bez obzira na „nepodopštine“ koje su se dogodile u zadnjih 15-ak dana, spada u sam vrh sigurnih gradova u Europi.  Napomenuo je kako se još ne zna kakva je eksplozivna naprava eksplodirala na Trgu, ali da se pretpostavlja kako bi moglo biti riječi o preostatku arsenala iz Domovinskog rata u smislu tzv. topovskih udara. Dodao je kao to nije ništa opasno, samo što uznemirava javnost.

Načelnik PUZ-a Goran Burušić potvrdio je da se zasad još ne zna o kakvoj se točno eksplozivnoj napravi radi kao ni tko ju je podmetnuo, a ne isključuje se mogućnost ni da je riječ o pirotehničkom sredstvu. Potvrdio je da u eksploziji na Trgu bana Jelačića kod kućnog broja 6 noćas oko 2.30 nitko nije ozlijeđen, a da je oštećen jedan prozor.

Ipak, posljednji je događaj  uznemirio mnoge Zagrepčane, s obzirom da je to već treća eksplozija u Zagrebu u posljednja dva tjedna. Najprije je aktivirana naprava na željezničkoj pruzi kod Podsuseda, zatim i na Aleji Bologne. Za ta dva napada sumnjiči se Vojislav Blažević, koji je pritvoren ali negira krivnju.

Policija poziva građane na suradnju

Priopćenje zagrebačke policije:

23. siječanj 2013. – Danas u ranim jutarnjim satima na Trgu bana Josipa Jelačića došlo je do eksplozije za sada neutvrđenog eksplozivnog sredstva. Tijekom ovog događaja nitko nije ozlijeđen, a nema ni materijalne štete većih razmjera, osim oštećenja na mjestu eksplozije i manjeg oštećenja na prozorskom staklu obližnje zgrade. Očevid još uvijek traje, a policija poduzima sve zakonom raspoložive mjere kako bi pronašla počinitelja, između ostalog izuzet je i video nadzor s obližnjih objekata, te materijalni tragovi koji su poslani na vještačenje. Ovim putem molimo sve građane koji imaju bilo kakva saznanja o noćašnjoj eksploziji da se jave na broj 192 ili na zagrebacka@policija.hr. (Hina / B. J.)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni