“Gradonačelnik Bandić gura parkirališni sustav u koncesiju”

“Gradonačelnik Bandić gura parkirališni sustav u koncesiju”

Brumnić je naglasio da Grad Zagreb ne potiče, odnosno ne omogućava građanima da koriste javni prijevoz te da se tramvajima samo voze učenici

Klub gradskih zastupnika SDP-a u srijedu se na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici osvrnuo na participiranje učenika u povećanju troškova obrazovanja i uvođenja naplate parkiranja na cijelom području Grada Zagreba. Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić ponovio je već poznato stajalište SDP-a, da je uvođenje naplate parkiranja na cijelom području Zagreba zapravo novi porez za građane.

„U tome nema ničeg pametnog, logičnog, a još manje poštenog”, rekao je Brumnić. Naglasio je da parkiranje spada u komunalnu djelatnost te je dužnost Grada da taj posao odradi, a postavlja se pitanje zašto se sada pokušava na tome dodatno zaraditi.

Podsjetio je da je nekoliko puta pozvao gradonačelnika Bandića da napravi cjelovitu studiju prometa iz koje koje bi se mogla napraviti analiza što Zagreb može i treba napraviti u budućnosti da se promet poboljša. Naglasio je da Grad Zagreb ne potiče, odnosno ne omogućava građanima da koriste javni prijevoz te da se tramvajima samo voze učenici. Smatra da bi trebalo napraviti parking drive sustave, gdje bi građani na jednom mjestu mogli ostaviti automobile i s tog mjesta koristiti javni prijevoz.

„Ističem da je parkirališni sustav komunalna djelatnost, a čini mi se da gradonačelnik ovakvim uvođenjem naplate gura davanje tog sustava u koncesiju“, rekao je Brumnić te je pozvao građane da to ne dozvole.

Što se tiče participiranja učenika u povećanju troškova obrazovanja Klub gradskih zastupnika SDP-a smatra neprihvatljivim da se teret troškova obrazovanja prebacuje na učenika te je u utorak u redovnu proceduru Gradske skupštine upućen Prijedlog zaključka o participaciji učenika u povećanim troškovima obrazovanja.

„Javno je dostupan podatak vezan za Drugu ekonomsku školu, gdje se od učenika zbog povećanog troška obrazovanja odlukom ravnatelja, a uz suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje traži da participiraju u iznosu od 10 kuna. Zaključkom tražimo da Gradska skupština izrazi nezadovoljstvo odlukom ravnatelja i time što je Ured dao suglasnost za prikupljanje participacija od učenika”, istaknuo je gradski zastupnik Matej Mišić. Od gradonačelnika Milana Bandića se traži da u roku od 30 dana podnese izvještaj o opravdanosti prikupljanja novčanih sredstava od učenika kojima participiraju u troškovima obrazovanja.

„Ukoliko nema razloga za prikupljanje participacija tražimo da Gradski ured za obrazovanje povuče suglasnost koju je dao ravnateljima osnovnih i srednjih škola za prikupljanje participacije učenika“, rekao je Mišić.

Zastupnica Vesna Nađ spomenula je Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu gradskih upravnih tijela koja bi trebala stupiti na snagu s 1. siječnja 2020. godine, a prema kojem se ustrojavaju se još dva nova gradska ureda – Ured za zastupanje i Gradski ured za imovinsko pravne poslove.

Podsjetila je da su se poslovi zastupanja do sad obavljali u okviru Stručne službe gradonačelnika. Podsjetila je da je u gradskom proračunu za 2019. za poslove zastupanja predviđen iznos od 7 milijuna kuna. “Grad Zagreb na odvjetničke usluge već troši milijunske cifre. Umjesto da Gradska uprava se racionalno ponaša i smanji troškove vanjskog zastupanja još će se povećati troškovi ako ništa drugo bar za troškove pročelnika i njegov ured”, tvrdi Nađ.

 Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni