“Gradnja Pelješkog mosta je povijesni trenutak u odnosima Hrvatske i Kine”

“Gradnja Pelješkog mosta je povijesni trenutak u odnosima Hrvatske i Kine”

(Foto: © Hrvatski sabor)

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je Izrazio zadovoljstvo da se intezivirala suradnja na području turizma, poljoprivrede, kulture, zdravstva, sporta i znanosti. Podsjetio je da su Kina i Hrvatska potpisale 11 sporazuma iz različitih područja, a i tijekom boravka u Šangaju predsjednik Vlade Andrej Plenković je otvorio predstavništvo Hrvatske turističke zajednice

U povodu preuzimanja dužnosti nove veleposlanice Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj XU Erwen, sinoć je u zagrebačkom hotelu Westin upriličen svečani prijam.

Tom prigodom otvorena je i izložba fotografija „40 godina reformi i otvaranja Kine”, koja govori o kulturološkom i ekonomskom razvoju Kine tijekom četrdeset godina.

U prigodnom govoru kineska veleposlanica Xu Erwen je istaknula je da se suradnja Kine i Hrvatske odvija na mnogim područjima.

„U posljednjih nekoliko godina bilateralni odnosi su dobili na snazi, prvenstveno zahvaljujući posjetima hrvatskog premijera Plenkovića Kini 2018. godine i našeg premijera Lija Hrvatskoj. Naši gospodarski odnosi su u uzletu. U odnosu na prošlu godinu trgovinska razmjena je porasla za 16,3 posto. Ono što je bila prekretnica u našim odnosima je činjenica da je izgradnju Pelješkog mosta dobila kineska kompanija. To je povijesni trenutak u našim odnosima“, izjavila je kineska veleposlanica.

Dodala je da se na tome neće stati, nego će se razvijati suradnja na području zdravstva, obrazovanja…

Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković je rekao da se u novijoj povijesti prijateljstvo između Kine i Hrvatske kontinuirano razvija od 1992. godine počivajući na međusobnom povjerenju, uvažavanju, otvorenosti i suradnji.

„Posjetom premijera Lija Hrvatskoj, prijateljstvo i visoki stupanj političkog povjerenja dodatno su potvrđeni i učvršćeni. Njegov posjet dao je novi zamah intenziviranju političkog dijaloga, a sve u svijetlu 27. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa i 70. obljetnice osnivanja moderne kineske države“, izjavio je Jandroković. Dodao je da osim daljnjeg intenziviranja političkog dijaloga su i mogućnosti na brojnim područjima za novu konkretnu poslovnu suradnju.

„Danas je simbol te suradnje Pelješki most. On će ostati trajni spomenik naših prijateljskih odnosa i pozitivan primjer suradnje između Europske unije i Kine, koji će kao što će konačno povezati hrvatski teritorij biti dodatna spona između dva kontinenta“, rekao je Jandroković. Izrazio je zadovoljstvo da se intenzivirala suradnja na nizu područja od obostranog interesa poput turizma, poljoprivrede, kulture, zdravstva, sporta i znanosti.

Jandroković je podsjetio da tijekom 17 + 1 samita u travnju u Dubrovniku Kina i Hrvatska su potpisale 11 sporazuma iz različitih područja, a i tijekom boravka u Šangaju predsjednik Vlade Andrej Plenković je otvorio predstavništvo Hrvatske turističke zajednice. Spomenuo je kako će dodatni poticaj povezivanja biti Godina kulture i turizma Hrvatske i Kine koja se obilježava u obje zemlje nizom izložbi i prigodnih događanja.

Uz brojne predstavnike političkog i gospodarskog života, članove diplomatskog zbora svečanom prijmu su nazočili i predstavnici akademske zajednice.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras izrazio je zadovoljstvo suradnjom zagrebačkih i kineskih sveučilišta.

„Izvrsna je suradnja preko Erasmus+ programa. Prirodoslovno-matematički fakultet ima suradnju s kineskim sveučilištima čak u nekoliko gradova, a i Filozofski fakultet“, rekao je za ZG-magazin rektor Boras.

Dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Tomislav Krističević osvrnuo se na dobru suradnju sa Sportskim Sveučilištem u Pekingu.

„Beijing Sport University jedno je od najvećih Sportskih sveučilišta u Kini i jedno od najvećih u svijetu. Suradnja je počela prije desetak godina i u početku se radilo o razmjeni profesora na poslijediplomskim studijima, a unazad dvije godine imamo razmjenu kineskih studenata. Čekamo da se otvore programi na engleskom jeziku pa i da naši studenti mogu ići u Kinu“, istaknuo je Krističević.

Spomenuo je da studenti Kineziološkog fakulteta i Sportskog Sveučilišta u Pekingu mogu puno naučiti jedni od drugih u sportu.

„Imamo europske i svjetske prvake u brojnim sportovima. Kinezi su kod nas prepoznali specifično znanje kako stvoriti vrhunske sportaše, a i Kina je sportska velesila, dominantni su u brojnim sportovima“, rekao je za ZG-magazin Krističević.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni