Gradnja Centra za gospodarenje otpadom počinje tek 2020. godine

Gradnja Centra za gospodarenje otpadom počinje tek 2020. godine

(Slijeva: Milan Bandić, Stjepan Kožić i Igor Zgomba)

Ukupni iznos izrade projektne dokumentacije iznositi će 31,2 milijuna kuna što će se djelom financirati novcem iz Europske unije, dok će ostatak namiriti Grad Zagreb i Zagrebačka županija

U Gradskoj upravi u utorak je potpisan je Sporazum o suradnji na pripremi projekta zajedničkog centra za gospodarenje otpadom između Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom. Sporazum su potpisali gradonačelnik Milan Bandić, župan Stjepan Kožić i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom d.o.o. Igor Zgomba.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić podsjetio je da se na ovom projektu radi posljednjih desetak godina te kako je ovim činom »stavljena točka na i«. Potom je nadodao da su buduće kapacitete već odredili jer Grad i županija idu zajedno u projekt te da je to predmet studije. Kaže kako im je želja da se spomenuti projekt financira iz EU fondova.

»Možda je ovo potpisivanje trebalo biti i prije, ali sada smo ovdje i možemo ići u daljnju realizaciju. Ako proizvodimo otpad, naša je obaveza da nađemo načina da ga zbrinemo«, dodao je gradonačelnik te napomenuo da će se nastojati osigurati financiranje u iznosu od 85 % iz EU fondova, a o izboru tehnologije pitat će se struka.

»Tehnologija će dati svoj doprinos, kao i struka koje će reći svoje nakon mehaničke i biološke obrade ostane dio otpada da vidimo na koji način će se to zbrinuti«, rekao je Bandić.

Podsjetio je kako je ranije napravljena ova studija te da je ona treća sastavnica Strategije gospodarenja otpadom te da su prije nje bili pročistač otpadnih voda i sanacija Jakuševca.

»Drvo ne može rasti u zraku, mora imati korijen i stablo. A mi imamo korijen, stablo i dvije grane, još nedostaje treća grana. Prema tome, ovo je finale«, zaključio je.

Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije smatra kako je riječ o važnom projektu za Zagreb i županiju. Podsjetio je kako je zbog nove regulative dogovorena izgradnja zajedničkog centra za odvajanje otpada te da će se on nalaziti na prostoru grada Zagreba. Nadodao je kako će ukupni iznos izrade projektne dokumentacije iznositi će 31,2 milijuna kuna što će se djelom financirati novcem iz Europske unije, dok će ostatak namiriti Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Objasnio je da će u projektnom timu koji će raditi na tome biti po dva člana iz Grada Zagreba, dva iz Županije i jedan iz Centra za gospodarenje otpadom.

Nakon što se izradi projekt on će morati ići na izglasavanje u obje skupštine te se nada će ga obje potvrditi kako bi se moglo ići u realizaciju spomenutog centra. Zaključio je kako će odgovorno tome pristupiti te da će biti dovoljno posla za sve, no i određenih problema, ali i sastanaka na kojima će se se oni rješavati.

Na kraju treba spomenuti kako je gradonačelnik izjavio da izgradnja Centra može početi tek 2020. godine.

Igor Zgomba smatra kako je najvažniji dio u cijeloj priči upravo Studija izvedivosti te da će biti predložena tri alternativna rješenja za zbrinjavanje otpada u budućem Centru.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni