“Gradjevni pas” Pluto dobio novi dom

“Gradjevni pas” Pluto dobio novi dom

Donedavno, Pluto je bio sakriven od očiju javnosti, u dvorištu banke, a zahvaljujući angažmanu Ivana Brnčića, autora Purgerskog rječnika i voditelja Facebook grupe „Zakaj volim Zagreb“, ovaj je originalni spomenik odnedavno preseljen u Bogovićevu, gdje ga mogu vidjeti svi prolaznici

Donedavno je malo tko znao za spomenik psu podignut u samom središtu Zagreba.  Zapravo se radi o spomen ploči „Gradjevnom psu Plutu“ koju su podignuli graditelji i arhitekt Prve hrvatske štedionice, koja je danas zbog  oblika svog središnjeg dijela znana i kao Oktogon. Pas im  je ubrzo postao vjeran prijatelj i čuvar gradilišta, a na tom je zadatku i tragično poginuo.  Arhitekt i graditelji stoga su podigli ploču u spomen svom čuvaru i prijatelju. Donedavno, Pluto je bio sakriven od očiju javnosti, u dvorištu banke, a zahvaljujući angažmanu Ivana Brnčića, autora Purgerskog rječnika i voditelja Facebook grupe „Zakaj volim Zagreb“,koji je u njemu prepoznao i turistički potencijal ovaj je originalni spomenik odnedavno preseljen u Bogovićevu, gdje ga mogu vidjeti svi prolaznici.

Kako navodi Brnčić, s obzirom da se ploča nalazila u dvorištu banke, do nje je bilo teže doći, a za fotografiranje je trebalo ishoditi dozvolu od banke. Voditelju grupe „Zakaj volim Zagreb“, banka je dala dopuštenje, a nakon toga je na njegovom blogu krenula priča o spomeniku „Gradjevnom psu Plutu“, koja se nastavila prenositi društvenim mrežama.

pluto1
Foto: Ivan Brnčić

Prije oko dva mjeseca Brnčiću se javio suradnik gradonačelnika Milana Bandića koji mu je rekao da je ideja o premještanju psa na javno mjesto proslijeđena gradonačelniku. „Reko mi je da je Bandić oduševljen pričom pa je otišao osobno pogledati ga sa suradnicima da vide kaj se da napravit po pitanju premještanja. I eto, od prošle je subote je Pluto dostupan i vidljiv svim prolaznicima Bogovićeve“, kaže Brnčić.

A priča o Plutu ide ovako: Prva hrvatska štedionica je 1897. kupila zemljište za gradnju objekta za svoje potrebe. Projektiranje je povjereni Josipu pl. Vancašu te je godinu kasnije počela gradnja objekta. Na toj je lokaciji nekad tekao potok iz kojeg su Zagrepčani vadili ilovaču za izradu posuđa. Vancaš je dao ograditi to mjesto bogato tim, ali i drugim građevinskim materijalima s obzirom da su počeli radovi na izgradnji objekta. Jednoga dana, radnike je posjetio neočekivani gost – mršavi, izgladnjeli i preplašeni pas. Radnici su mu davali dio svog gableca da ga nahrane i vode da ne bude žedan. Kad se nahranio i utažio žeđ, povukao se ali je ostao u blizini.

S vremenom se pas udomaćio te je provodio dane na gradilištu tjerajući kradljivce i skitnice s gradilišta koje je postalo njegov novi dom. S obzirom da svaki ljubimac treba imati neko ime, Vancaš ga je odlučio prozvati Pluto. Pred sam kraj gradnje štedionice, vjerojatno u sukobu s kradljivcima, Pluto je smrtno stradao. Radnicima i Vancašu je bilo žao što njihov ljubimac više nije s njima. Kako bi mu odali poštovanje, odlučili su napraviti spomen ploču daleko od očiju prolaznika. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni