“Građani zaslužuju GUP koji će štititi njihove interese”

“Građani zaslužuju GUP koji će štititi njihove interese”

„Četiri Kluba neće odustati od činjenice da cijela procedura nije napravljena kako treba. Ići ćemo do kraja jer je došlo vrijeme da se kaže dosta svim makinacijama koje imamo priliku vidjeti. Znamo što GUP treba biti i na tome ćemo insistrati“, poručila je Mrak-Taritaš

Klubovi gradskih zastupnika SDP-a, Lijevog bloka, Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika te Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija u ponedjeljak su na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici izrazili nezadovoljstvo raspravom o Generalnom urbanističkom planu (GUP-u) po hitnom postupku na idućoj sjednici zagrebačke Skupštine.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš je rekla da GUP zaslužuje da kao središnja točka dnevnog reda dobije na važnosti na posebnoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

„To je najvažniji dokument koji se donosi u ovom sazivu Skupštine, radi se o omalovažavanju GUP-a, svih građana koji su dali svoje primjedbe“, istaknula je Mrak-Taritaš. Dodala je da se GUP može sagledati s tri elementa, a to su zakonski, proceduralni (s participacijom građana) i stručni.

„Izuzetno je važno spomenuti da nema niti jedan projekt u Zagrebu koji je tako hitan da GUP treba donijeti na idućoj Skupštini”, rekla je Mrak-Taritaš koja smatra da se može pričekati do siječnja.

„Četiri Kluba neće odustati od činjenice da cijela procedura nije napravljena kako treba. Ići ćemo do kraja jer je došlo vrijeme da se kaže dosta svim makinacijama koje imamo priliku vidjeti. Znamo što GUP treba biti i na tome ćemo insistrati“, poručila je Mrak-Taritaš.

Tomislav Tomašević iz Lijevog bloka je naglasio da je procedura oko izmjene GUP-a farsa, imajući u vidu javnu raspravu uslijed ljeta, a sada se situacijom gdje se GUP po hitnom postupku stavlja na dnevni red zatvorene sjednice zagrebačke Skupštine otvara jedan veliki cirkus. Dodao je da se očekuje da će HDZ to podržati.

„Ovakvim proceduralnim akcijama Bandića ćemo se oduprijeti. Nećemo dozvoliti da pravi budale od građana i nas zastupnika“, izjavio je Tomašević.

Vladimir Andrić, predsjednik Kluba HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljilja, kazao je da građani zaslužuju GUP koji će zaštititi njihove interese.

Poručio je kako je najvažnije da GUP bude razvojan dokument koji će se temeljiti na novoj prometnoj studiji, a ne na onoj od prije 20 godina, koja će zaštiti zelene površine i neće izbaciti ni biciklističke staze. Zaključio je da GUP svojim odlukama ne smije pogodovati interesima investitora nego zaštiti interese građana.

Zvane Brumnić iz Kluba zastupnika SDP-a je rekao da je ovaj GUP dokaz potpunog poraza javnog interesa od privatnog.

„Ne samo da ne sagledava potrebe građana, nego nema niti jedne suvisle analize zbog čega su se promjene dogodile“, istaknuo je Brumnić. Pojasnio je da će ukidanje prostornih planova na području grada dovesti do stihijske gradnje koja će dugoročno uništiti razvoj Zagreba.

“Građani zaslužuju kvalitetan GUP koji će sadržavati znanstvene, ljudske i stručne potrebe koje se javljaju u razvoju i životu građana“, rekao je Brumnić. Pozvao je Skupštinu da povuče GUP i da se napravi novi, koji će se temeljiti na spoznajama do kojih je urbanistika došla zadnjih 30 godina.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni