Građani za spas Imunološkog zavoda

Građani za spas Imunološkog zavoda

Svaki građanin koji uplati barem 100 kuna postaje ravnopravan vlasnik zavoda 

Vlada je već dvije godine u potrazi za najboljim rješenjem u vezi Imunološkog zavoda, no situacija još nije krenula u željenom smjeru. Jedan od načina za spas zavoda dolazi od građanske inicijative Visia Croatica, koja je s Hrvatskom poštanskom bankom omogućila da građani sudjeluju u oživljavanju Imunološkog, kako tvrtka od tako velikog strateškog značaja ne bi pripala privatnom kapitalu.

Dovoljno je sa svojim OIB-om doći na šalter bilo koje poslovnice banke ili poštanskog ureda, gdje će djelatnici pomoći pri uplati, piše Večernji list.

Društvu Visia Croatica treba pola milijuna kuna da bi se mogli natjecati za dionice. Svaki građanin koji uplati barem 100 kuna postaje ravnopravan vlasnik zavoda kao onaj koji je uložio milijun kuna. Cilj je da Imunološki zavod zauvijek ostane u rukama hrvatskog naroda, poručuju iz inicijative.

Pisma namjere za Zavod poslalo je ukupno sedam potencijalnih ponuditelja, a četiri su od Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) dobili dozvolu da provedu dubinsko snimanje njegova poslovanja – Jadran Galenski laboratorij, Visia Croatica, Pharmas zajedno s investicijskim fondom Nexus Private Equity te nizozemski Bilthoven Biologicals.

Do 25.ožujka svi zainteresirani ulagači u Imunološki moraju predati ponudbeno jamstvo od pola milijuna kuna. Investitor se obvezuje osigurati ulaganje u Imunološki od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja koje je potrebno za trajno dobivanje dozvola za proizvodnju cjepiva i krvnih derivata te trajno održavanje proizvodnje na teritoriju Hrvatske. (zg-m)