Građani ponovno pozvali Bandića da odstupi

Građani ponovno pozvali Bandića da odstupi

Prosvjednik Neven Brnjas gradonačelniku je uputio pitanje »je li mu žao što se nijedan mladi čovjek ne može zaposliti preko javnog natječaja u gradskim firmama«, uključujući i ZET

Drugi prosvjed protiv Milana Bandića održan na drugi dan izborne šutnje okupio je u subotu, 4. siječnja na stotine građana, koji su s Trga bana Jelačića zazivali njegov odlazak s mjesta gradonačelnika Zagreba.

Građani su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: »Kriv si«, »EU prijestolnica smeća – Zagreb«, »I Grad Zagreb ima svog Sanadera«, »Bandiću kriv si, a u buksi nisi«, »Bandiću znaj, svemu je kraj. Zbogom i više se ne vraćaj«, »Dolje Milan Tahi« i dr.

Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget je podsjetila kako su na prvom prosvjedu, 21. prosinca također tražili da Bandić odstupi, a »danas su mu suci i porota jer suci i pravosuđe ne rade svoj posao kako treba«.

»Mi kao porota danas sudimo i kažemo – ‘kriv si’«, kaže Pasanec. Naglasila je da je prema odredbama zakona o DORH-u i zakona o kaznenom postupku, državni odvjetnik dužan postupiti kada je do njega dopro i samo jedan glas o kriminalnim radnjama.

»Znamo i da je USKOK po mnogim prijavama pokrenuo optužnice, ali sve se na sudu rješava u korist Milana Bandića i njegovih suradnika. Zato smo odlučili pomno pratiti sva ročišta vezana za gradonačelnika. Prvo slijedeće je zakazano za 22. siječnja 2020. u 9 sati na Županijskom sudu na Zrinjevcu zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Bit ćemo tamo!«, najavila je Pasanec.

Istaknula je i kako Gradu Zagrebu prijete kazne Europske unije zbog neodgovornog zbrinjavanja otpada koje će platiti građani kroz poskupljenje odvoza otpada.

Članica Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb Mirela Mikić upozorila je na lošu kvalitetu zraka u Novom Zagrebu, no za probleme u gospodarenju otpadom ne vidi krivnju samo kod gradonačelnika Bandića, nego i u njegovoj većini u Gradskoj skupštini koja je izglasala takav plan.

Podsjetila je i da prilikom požara na Jakuševcu u srpnju nije bilo moguće doći do podataka o kakvoći zraka, a da je dan poslije gradonačelnik Bandić rekao kako nema opasnosti za ljude.

»Kunete se u socijalnu osjetljivost, a mladi iz Zagreba biježe u strane države, sanjajući o svome gradu«, poručio je Neven Brnjas, vozač ZET-ova tramvaja Milanu Bandiću. Gradonačelniku je uputio pitanje »je li mu žao što se nijedan mladi čovjek ne može zaposliti preko javnog natječaja u gradskim firmama?«, uključujući i onu u kojoj on radi.

»Gradonačelniče, je li u redu da se glavnim sindikalistima zatvaraju usta zapošljavajući im djecu i rodbinu, a da bi na televiziji pljeskali za navodnih 400 kuna povišice nauštrb mirovinskih fondova i to nakon 11 godina ne dizanja plaća«, upitao je Brnjas.

(Foto: Matej Kožić)

Aktivist Nenad Ljubić ustvrdio je kako se u godinama nakon Drugog svjetskog rata Zagreb razvijao i postajao moderan grad sa zavidnom infrastrukturom za tadašnje prilike u jugoistočnoj Europi.

»Smeće se odvozilo tri puta tjedno. Ulice su se prale svaki drugi dan, osim zimi. Sve to je obavljala zagrebačka Čistoća bez problema. U to vrijeme Zagreb je bio pojam. Kaj imamo danas? Ono čime se hvali gradonačelnik – npr. „Snježna kraljica” – nam uništava bioraznolikost naše Medvednice kemikalijama od zasnježivanja. Advent nije donio Zagrepčanima bogzna kaj. Ali gradonačelnikovom vozaču, kumovima i podrepašima… jest. Zagrepčani su dobili strašnu gužvu i cijene koje si prosječni stanovnik našega grada baš i nemre priuštiti«, prokomentirao je Lubić.

Ukazao je na nezavidno stanje kanalizacijskog i vodoopskrbnog sustava s golemim gubicima, zapošljavanje podobnih u Zagrebačkom holdingu, najskuplju žičaru u Europi itd.

Prosvjed su organizirali udruga građana Siget, Inicijativa Zagreb te zove, udruga za zaštitu okoliša Uzor iz Resnika, braniteljska udruga Vidra, Zeleni odred te Eko Zagreb. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni