“Građani nikada neće biti zadovoljni radom saborskih zastupnika i to je dobro, jer nas tjeraju da budemo bolji”

“Građani nikada neće biti zadovoljni radom saborskih zastupnika i to je dobro, jer nas tjeraju da budemo bolji”

Obilježen Dan Hrvatskog sabora

Predsjednik Sabora naglasio je kako se saborski zastupnici ne smiju zatvarati i udaljavati od svojih građana, moraju s njima biti u kontaktu kako bi slušali njihove zahtjeve, potrebe i brige te kako bi informirali građane

Konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora, 30. svibnja 1990. godine je označilo prekretnicu u povijesti hrvatskog naroda.

Dan Hrvatskog sabora obilježen je u srijedu tradicionalnim svečanim primanjem kojem su nazočili najviši državni dužnosnici, uključujući predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predstavnici sindikata, akademske i vjerske zajednice te predstavnici diplomatskog zbora.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je naglasio kako je 30. svibanj 1990. godine najavio novo razdoblje u životu Hrvatske. Neposredno prije toga, 22 travnja. i 6. svibnja hrvatski narod i građani su izabrali svoje predstavnike na prvim, slobodnim i neposrednim višestranačkim izborima, čime se konačno ostvarene težnje hrvatskog naroda da ostvari slobodno društvo na temeljima demokracije, vladavine naroda, ravnopravnosti, slobode, istine i pravednosti.

U 28 godina, kroz devet saziva Sabor se postupno izgrađivao i razvijao u predstavništvo sa svim potrebnim parlamentarnim obilježjima koja podrazumijevaju predstavništvo, transparentnost u djelovanju, otvorenost prema građanima i medijima, uključivost građana i civilnog društva, odgovornost prema biračima te djelotvornost u ispunjavanju osnovnih parlamentarnih zakonodavnih i nadzorskih zadaća.

Zastupnici se ne smiju udaljavati od građana

Predsjednik Sabora naglasio je kako se saborski zastupnici ne smiju zatvarati i udaljavati od svojih građana, moraju s njima biti u kontaktu kako bi slušali njihove zahtjeve, potrebe i brige te kako bi informirali građane o usvojenim zakonskim rješenjima, politikama i trenutnim raspravama koje vode. Dodao je kako je to moguće ustrajnim radom i trajnom prisutnošću među građanima u izbornim jedinicama, na terenu.

„Predstavljajući hrvatske građane u Saboru moramo dodatno osnažiti i kulturu demokratske tolerancije, razumijevanja i uvažavanja drugih, njihovih argumentiranih stavova i suprotnih mišljenja. Moramo imati na umu da samo ispravnom savješću radimo na opće dobro hrvatskih građana. Jedino tako možemo promijeniti percepciju javnosti i građana o našem radu i vratiti njihovo povjerenje u hrvatske institucije“, istaknuo je Jandroković.

Među uzvanicima svečanosti je nazočio predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić koji je rekao kako je Dan Hrvatskog Sabora jedan od značajnijih datuma u hrvatskoj povijesti.

„Hrvatski narod je na slobodnim demokratskim izborima izabrao svoj Sabor i time potvrdio svoju državnost. To je prvi puta da je u povijesti Sabor bio istinski hrvatski i to je na neki način osigurano voljom naroda te je Hrvatska postigla ono što je bio tisućljetni san predaka. Nekada nismo svjesni koliko nam to znači i koliko bi trebali cijeniti naš Sabor. Često smo kritični prema sabornicima opravdano i neopravdano, ali mislim da trebamo biti sretni i zadovoljni da imamo Sabor i državu“, rekao je akademik Kusić.

“Treba više ozbiljnosti i puno manje estrade”

Potpredsjednik Sabora, akademik Željko Reiner osvrnuo se na današnju ulogu Hrvatskog sabora.

 „Danas Sabor nema onakvu ulogu kakvu je imao kad je konstituiran i kakvu bi željeli oni koji su stvarali prvi demokratski višestranački Sabor i hrvatsku državu. Puno toga treba biti drugačije u našem radu, trebalo bi biti više ozbiljnosti, puno manje estrade, puno više konstruktivnosti, bez obzira kojoj političkoj ili ideološkoj opciji pripadali. Postoje stvari koje su od općeg interesa za sve građane Hrvatske i oko toga bi trebali imati neku vrstu kompromisa. Naravno da bi postojale stvari oko kojih bi se politički, ideološki razlikovali, ali je činjenica da je oko nekih stvari nužno potreban dogovor i usklađeno djelovanje“, rekao je akademik Reiner.

Saborski zastupnik Darinko Kosor je rekao kako je ovo svečan dan. „Prvi hrvatski Sabor je izabran demokratskom voljom naroda. Nekada je na ovaj dan bio i Dan državnosti postoji inicijativa da to ponovno bude. U ovim tužnim trenucima u svakom slučaju ovo je jedan od rijetkih svečanih dana. Građani nikada neće biti zadovoljni radom sabornika i to je dobro, jer nas tjeraju da budemo bolji“, istaknuo je Kosor.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni