Građani iskazali nezadovoljstvo zagrebačkim Planom gospodarenja otpadom

Građani iskazali nezadovoljstvo zagrebačkim Planom gospodarenja otpadom

Iz Zelene akcije ustvrdili su da gradska vlast nije bila sposobna izraditi Plan koji bi kaotičan zagrebački sustav gospodarenja otpadom pomaknuo u pravom smjeru, iako s njegovim donošenjem kasni već više od dvije godine

Stotinjak stanovnika Podsuseda, Brezovice i Resnika, mjestima na kojima se planira izgradnja centara za gospodarenje otpadom prosvjedovalo je jutros ispred zagrebačke Gradske skupštine tražeći da se prijedlog Plana gospodarenja otpadom (PGO) povuče s dnevnog reda. Uz zviždanje i pogrdne i provokativne povike dočekan je svaki član Gradske uprave, ponajviše pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, dok je atmosfera dovedena do usijanja dolaskom gradonačelnika Milana Bandića, koji se jedva provukao do ulaza u Skupštinu.

Mirka Jozić dolazi u Gradsku skupštinu

Uz zvukove zviždaljki, dobacivanja gradskim zastupnicima i predstavnicima Gradske uprave noseći medicinske maske i transparente s natpisima: »Naše zdravlje i pitka voda važniji od EU fonda«, »Kad lopovi ruke slože sve se muljati može«, Cvijećem protiv smeća«, »Disoksini nisu vitamini«, »Zdravlje nije balvan« i dr. prosvjednici su od gradskih su zastupnika zatražili da ne podrže PGO kakav je predložio gradonačelnik Milan Bandić. Iz Zelene akcije ustvrdili su da gradska vlast nije bila sposobna izraditi Plan koji bi kaotičan zagrebački sustav gospodarenja otpadom pomaknuo u pravom smjeru, iako s njegovim donošenjem kasni već više od dvije godine.

Napominju da Plan propisuje ulaganje više od milijardu kuna u obradu smeća iz Zagreba i Zagrebačke županije u »megalomanskom centru«.

»Gradska vlast se na sva zvona hvali da Plan donosi napredak zbog viših ciljeva recikliranja, ali tome ne odgovaraju propisane mjere, niti sredstva predložena Planom, pa je jasno da su ciljevi samo slovo na papiru. Zastarjele ideje poput centra za smeće u Resniku očigledno su želja gradonačelnika pod svaku cijenu, usprkos velikim financijskim i okolišnim problemima koje bi njihova realizacija donijela. Centar za smeće u Resniku nametnut je kao nužno rješenje, a zapravo će donijeti nove štete jer će zakočiti postotak recikliranja te donijeti nove probleme zbog odlagališta azbestnog otpada usred samog naselja«, tvrdi Marko Košak iz Zelene akcije.

Dodao je kako gradonačelnik preskakanjem procedura i štetnim dogovorima pokušava na mala vrata uvesti dodatno smeće iz Zagrebačke županije.

»U kaotičnom sustavu Zagreba građani ne mogu lako i jednostavno odvojiti otpad na svom kućnom pragu, a oni koji to iz svjesnosti ipak rade za to nisu nagrađeni, već plaćaju isto kao i oni koji proizvode ogromne količine smeća. Odvojen otpad često završi pomiješan s drugim otpadom zbog neredovitog odvoza i nedostatka kontrole nad ilegalnim odlaganjem pojedinaca. Ovaj Plan neće donijeti nikakve potrebne promjene takvog sustava«, poručio je.

Branka Genzić-Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) kaže da se predloženi Plan baziran je na dugo godina planiranoj izgradnji Centra za smeće sa spalionicom za otpad i mulj na lokciji CUPOVZ-a, (tzv. energane) na vodozaštitnom području, u naselju, s katastrofalnim ekološkim, zdravstvenim i financijskim posljedicama, ne samo za Resnik, Sesvete, Dubravu i okolna naselja, nego za cijeli Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

»Izgradnjom ZCGO nastaje još jedan, pored postojećeg, daleko veći i opasniji Jakuševec«, kaže čelnica UZOR-a.

»Zagrebački centar za smeće sa planiranom ogromnom koncentracijom otrova i smeća, kojeg unatoč svima argumentima protiv realizira gradonačelnik Zagreba uz pomoć prljavih političkih trgovina dugi niz godina, ima za cilj dovršetak dugogodišnjeg projekta da Zagreb bude EU prijestolnica smeća i smetlište Europe. Sve to na štetu zdravlja građana Zagreba, Zagrebačke županije i šire, na vodonosniku pitke vode, a što rezultira i pljačkom građana u interesu profita pojedinaca i određenih interesnih skupina«, rekla je Genzić-Horvat.

Zapitala se u čijem interesu gradonačelnik predlaže ovaj plan i čuje li glas javnosti navodeći dugogodišnje bezbrojne argumentirane prosvjede ove i drugih ekoloških udruga, inicijativa i građana, cca 15 000 potpisa protiv plana, 2200 primjedbi na prijedlog Plana koje nisu uvažene, skrivanje informacija od građana…

Zbog svega navedenog traže hitni raskid »sporazuma« Zagreba i Županije, kao i obustavu svih aktivnosti na izgradnji »svestrano štetnog« zagrebačkog centra za smeće.

Ivana Pogačić iz Udruge Obraz poručila je kako je Plan loš te da treba dobro razmisliti o lokacijama pojedinih postrojenja jer su sva ona trenutno zamišljena u blizini naseljenih mjesta što može ugroziti zdravlje građana.

Stanovnici Podsuseda su svojih 8000 potpisa protiv izgradnje centra za reciklažu i deponiranje građevinskog otpada na području bivše cementare uručili izravno u ruke gradonačelniku dok je ulazio u zgradu Skupštine, dok su građani iz Brezovice odnijeli svojih 5000 potpisa predsjedniku Skupštine Andriji Mikuliću. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni