Građani čekali u redu za mjerenje AB indeksa u sklopu akcije “Noga glavu čuva”

Građani čekali u redu za mjerenje AB indeksa u sklopu akcije “Noga glavu čuva”

(Foto: Božidar Prezelj)

Više od 200 građana u subotu je na zagrebačkom Cvjetnom trgu željelo izmjeriti omjer arterijskih tlakova na rukama i nogama u sklopu akcije “Noga glavu čuva“, a preko 140 ih je uspjelo besplatno obaviti ovu novu dijagnostičku metodu čiji je cilj sprječavanje amputacija.

Među posjetiteljima akcije, koju su organizirali Grad Zagreb i udruga HEVI, bilo je i onih kojima je rezultat mjerenja tzv. AB indeksa pokazao prisustvo periferne arterijske bolesti (PAB), čije neliječenje dovodi do rizika od amputacije noge.

Organizatori su izuzetno zadovoljni velikim odjekom koji je akcija “Noga glavu čuva“ polučila među građanima.

Posjetitelji su se, osim mjerenja ABI indeksa, imali priliku i konzultirati s liječnicima o svojim zdravstvenim tegobama. Akcija je, smatraju organizatori, opravdala svoj cilj, a to je uvođenje mjerenja AB indeksa u široku upotrebu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Na taj se način može smanjiti broj amputacija noge u Hrvatskoji kojih godišnje ima oko 4.000 te unaprijediti zdravstveno stanje građana.

Mjerenjem AB indeksa na najbrži i najjednostavniji način može se otkriti rizik od periferne arterijske bolesti (PAB) te smanjiti rizik od amputacije noge, a posljedično i srčanog i moždanog udara.

Glavni pokrovitelj akcije bio je Grad Zagreb, a Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar pokrovitelj.

Zbog važnosti podizanja javne svijesti o opasnostima koje za sobom nosi neliječena periferna arterijska bolest, u akciju “Noga glavu čuva“ uključili su se brojni partneri: Ministarstvo obrane, Kampanja Zdrave arterije/Healthy Arteries, Media instrumenti, MESI, Hrvatsko društvo radiologa, Hrvatsko društvo vaskularnih kirirga i Hrvatsko kardiološko društvo.  

Sve novosti o akciji “Noga glavu čuva“ doznajte na: www.facebook.com/NogaGlavuCuva/ (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni