Grad Zagreb postavio bistu Juriju Gagarinu

Grad Zagreb postavio bistu Juriju Gagarinu

U Zagrebu u Parku Stara Trešnjevka, u utorak 18. listopada, otkrivena je bista prvog astronauta Jurija Gagarina. Ovim je činom naš grad odao počast Gagarinu i 55. obljetnici njegovog leta u svemir.

Inicijativu za postavljanje biste astronautu Gagarinu još prije tri godine pokrenuo je Koordinacijski savjet ruskih sunarodnjaka Republike Hrvatske uz potporu Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj i zastupnika Sabora RH Veljka Kajtazija. Također, među inicijatorima su bili i predsjednik Vijeća općine Trešnjevka-sjever grada Zagreba Ivan Butorac i najvažniji – kao prvi inicijator pokreta posvećenog Juriju Gagarinu u Zagrebu – Klub mladih tehničara Trešnjekva-sjever na čelu s predsjednikom Brunom Oreškovićem.

U realizaciji ovog projekta svoj je doprinos dao i ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov. Bista Jurija Gagarina je zapravo poklon zaklade Etnosvijet gradu Zagrebu.

Bistu ruskom astronautu Juriju Gagarinu – prvom čovjeku u svemiru otkrili su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Anvar Azimov, u društvu predstavnika ruske nacionalne manjine i visokih uzvanika.

Zagrebački gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je, nakon biste Puškinu, postavljene u lipnju na Bundeku, otkrivena bista još jednom ruskom velikanu, astronautu Juriju Gagarinu.

“Sretan sam da je prvi čovjek u svemiru – velikan istraživanja svemira, došao i u Zagreb”, rekao je veleposlanik Azimov. “Ova bista simbol je čvrstog prijateljstva između Rusije i Hrvatske, a Gagarin je sad i vaš, hrvatski!”, zaključio je veleposlanik.

Prisutne je pozdravila i predsjednica Koordinacijskog savjeta ruskih sunarodnjaka Republike Hrvatske Elena Pilićeva Ćorko.

Na otkrivanju biste Juriju Gagarinu bio je i Ante Radonić, voditelj planetarija s odjelom astronautike u Tehničkom muzeju u Zagrebu, odnosno naš najpoznatiji edukator i popularizator astronomije, astronautike i raketne tehnike.

“Veoma mi je drago da sad i u našem gradu postoji bista Jurija Gagarina. To je poznata bista koju je umjetnički osmislio i uredio poznati astronaut Aleksej Leonov, koji je živuća legenda. Leonov je poznat po svojim slikama koje radi u svemiru, a on je ujedno i prvi čovjek koji je izašao u otvoreni svemir. Ovakva je bista izlivena u više primjeraka i nalazi se u mnogim gradovima svijeta a od danas i u gradu Zagrebu. Zanimljivo je da je danas ujutro prije otvaranja biste, kćerka Jurija Gagarina, Jelena, nazvala rusko veleposlanstvo ovdje u našem gradu. Razgovarala je s trenutnim veleposlanikom Azimovom i čestitala mu na otvaranju to jest otkrivanju biste Juriju Gagarinu. Ubuduće kad budemo proslavljali Dan astronautike, 12. travanja, dan kad je prvi čovjek poletio u svemir, proslavljat ćemo i obilježavat ćemo obljetnice upravo ovdje u Parku Stara Trešnjevka gdje se nalazi bista”, rekao je Radonić za ZG-magazin.

M. Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni