Grad Zagreb: Ostvarene uštede otišle na neplanirane troškove u proračunu

Grad Zagreb: Ostvarene uštede otišle na neplanirane troškove u proračunu

(Foto: Dejan Glišić)

„Za subvenciju ZET-a u proračunu je predviđeno 790 milijuna kuna, a u rebalansu ćemo morati osigurati još dodatnih 80 milijuna, inače će ZET biti gubitaš i neće se moći prijaviti na EU projekt”, naveo je Tomašević.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je na konferenciji za novinare najavio da će se na sjednici zagrebačke Skupštine 30. rujna na dnevnom redu naći rebalans proračuna za 2021. godinu.

Naglasio je da se radi o fiktivnom proračunu, pojasnivši kako je i bivša gradska vlast nakon usvajanja proračuna ove godine priznala da ne namjerava prodati gradska zemljišta Gredelj, Zagrepčanka i Paromlin čime bi ostvarila prihod od 1,1 milijardi kuna.

„Da je riječ o fiktivnom proračunu govori i podatak da kada smo preuzeli vlast u Zagrebu nikakve aktivnosti nisu bile poduzete da se ta tri zemljišta prodaju. Niti je realno da se to ostvari do kraja godine. Zbog toga je potrebno iskazati da tih prihoda u proračunu ove godine neće biti”, rekao je Tomašević. Dodao je kako je rebalans proračuna nužan i zbog nerealne procjene proračunskih stavki te transparentnog prikaza, ne samo strukture prihoda, nego i rashoda.

Uštedjeli 400 milijuna kuna

Spomenuo je kako je nova gradska vlast određenim mjerama uštedjela oko 400 milijuna kuna te je istaknuo da su realne uštede otišle na realne troškove koji nisu bili planirani u proračunu.

„Za subvenciju ZET-a u proračunu je predviđeno 790 milijuna kuna, a u rebalansu ćemo morati osigurati još dodatnih 80 milijuna, inače će ZET biti gubitaš i neće se moći prijaviti na EU projekt. U mjesnoj samoupravi se pojavio dodatni iznos za oko 100 milijuna kuna za troškove čišćenja cesta nakon potresa”, naveo je Tomašević.

Spomenuo je da na stavci domova za starije do kraja godine nedostaje oko 20 milijuna kuna, na mjeri roditelj odgojitelj, iako je zaustavljena, nedostaje 15 milijuna kuna. Nije bilo ni stavke u proračunu za održavanje tramvajske pruge u iznosu od 36 milijuna kuna.

Transparentnije prikazivanje troškova i prihoda

„Da nismo filtrirali javnu nabavu nakon primopredaje vlasti i krenuli s uštedama, naša je procjena da bi rashodi proračuna do kraja godine narasli za još pola milijarde kuna. Umjesto 9,5 iznosili bi oko 10 milijardi kuna”, upozorio je Tomašević. Naglasio je da će se nedostatak prihoda vezano za prodaju triju gradskih zemljišta pokriti većim poreznim prihodima, novim prihodima iz Fonda solidarnosti koji nisu predviđeni, s odgodom vraćanja pozajmice bivše gradske vlasti od države te kratkoročnim zaduženjem koje je izglasala Gradska skupština.

Gradonačelnik vjeruje da će ovaj rebalans omogućiti realnije planiranje proračuna za 2022. godinu s čime se već krenulo.

„Konačno idemo u transparentnije prikazivanje troškova i prihoda”, poručio je Tomašević.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni