Grad Zagreb nudi pomoć Albaniji u spašavanju iz ruševina

Grad Zagreb nudi pomoć Albaniji u spašavanju iz ruševina

(Google Maps / snimka zaslona)

»Noćas, 26. studenoga 2019. godine u 3,54 sati na seizmografima Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježen je razoran potres s epicentrom kod Drača u Albaniji. Magnituda potresa iznosila je 6,3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je IX stupnja. Prema dojavi građana potres se osjetio u širem dubrovačkom području«, stoji u današnjem priopćenju hrvatske Seizmološke službe.

Mediji izvještavaju kako je u razornom potresu u Albaniji živote do sada izgubilo 13 osoba te da bi se moglo očekivati još 350 podrhtavanja!

Potres se osjetio u Hrvatskoj, u cijeloj Crnoj Gori, kao i u Makedoniji, BiH i Italiji, a s obzirom da su mnogi ljudi ostali zatrpani u ruševinama Grad Zagreb je odlučio ponuditi pomoć u pretraživanju i spašavanju u Albaniji.

»Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske, dva tima profesionalnih vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba specijalizirana za spašavanje iz ruševina, stavljena su na raspolaganje Republici Hrvatskoj za potrebe pružanja pomoći Albaniji, ukoliko takva pomoć bude zatražena«, priopćeno je iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Riječ je o 22 vatrogasca s opremom za spašavanje iz ruševina koja se sastoji od: osobne zaštitne opreme, opreme za samodostatnost, opreme za podupiranje, opreme za spašavanje s visina, užadi, vibraskopa, vibrafona i druge opreme koja se koristi pri spašavanju iz ruševina. Po zaprimanju zapovijedi timovi će krenuti prema Albaniji, dodaje se u priopćenju. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni