Grad Zagreb nastavlja s provođenjem mjera za nezaposlene

Grad Zagreb nastavlja s provođenjem mjera za nezaposlene

„Svi zajedno, Vlada RH, Grad i svi drugi relevantni subjekti, moramo stvoriti bolje uvjete i klimu za razvoj gospodarstva u našoj zemlji jer ono je pokretač napretka. Drago mi je da surađujemo, jer zajedno možemo napraviti puno više“, zaključio je gradonačelnik

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi predstavio mjere za poticanje zapošljavanja nezaposlenih osoba u gradu Zagrebu. „Vlada Republike Hrvatske obustavila je mjere poticanja zapošljavanja iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja krajem ožujka ove godine, a mi smo dopisom, koji je išao početkom travnja, ministru rada i mirovinskog sustava ponudili pomoć da Grad Zagreb premosti razdoblje do stvaranja preduvjeta za sufinanciranje mjera za zapošljavanje mladih iz sredstava Europske unije za kategoriju Rad, staž i prijevoz“, objasnio je gradonačelnik Bandić, te dodao da je ministar promptno odgovorio da je Vlada ipak namaknula potrebna sredstva.

Inače, Grad Zagreb je u okviru svojih mjera za 2014. obuhvatio financiranje 258 tzv. volontera za kategoriju Rad, staž i prijevoz, od čega je do sada Hrvatskom zavodu za zapošljavanje podnio zahtjev za njih 58. „Grad je ujedno“, naglasio je gradonačelnik, „spreman, zajedno sa Zavodom ili sam, preuzeti obavezu i za sve one koji su podnijeli zahtjev, a ne uspiju se zaposliti u realnom sektoru, naravno ako imaju prebivalište u Zagrebu“.

Za drugu mjeru poticanja zapošljavanja – Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto, koju je Vlada RH zaustavila, Grad od Zavoda preuzima svih 400 zaprimljenih zahtjeva poduzetnika koji su osmislili poduzetničke ideje, izradili planove poslovanja i čekaju potporu kako bi pokrenuli svoj vlastiti posao. „Za tu svrhu, koja uključuje i dodatnu besplatnu edukaciju i mentoriranje nezaposlenih, osigurali smo za prvu godinu poslovanja 10 milijuna kuna“, dodao je gradonačelnik Bandić, a budući da će svaki poduzetnik zaposliti najmanje jednu osobu, ova mjera rezultirat će smanjenjem broja nezaposlenih u Zagrebu za 400 do 500 ljudi.

Povoljni prostori za poduzetnike

Već je izrađen prijedlog Sporazuma između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Razvojne agencije i Grada Zagreba, čije potpisivanje uskoro očekujemo, a na temelju Sporazuma svaki će poduzetnik dobiti 25 000 kuna potpore.

„Treću mjeru sada ću samo najaviti, a polovicom svibnja izaći ćemo s njom u potpunosti u javnost“, rekao je zagrebački gradonačelnik, napomenuvši da će se na tri lokacije – Zagrebačkom velesajmu, Robnim terminalima i u naselju Sopnica Jelkovec, po najnižoj cijeni osigurati prostori za poduzetnike i time stvoriti povoljniji uvjeti za gospodarstvenike.

„Svi zajedno, Vlada RH, Grad i svi drugi relevantni subjekti, moramo stvoriti bolje uvjete i klimu za razvoj gospodarstva u našoj zemlji jer ono je pokretač napretka. Drago mi je da surađujemo, jer zajedno možemo napraviti puno više“, zaključio je gradonačelnik. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni