Grad Zagreb će umjesto bolnice “Sveti Duh” platiti odštetu obitelji Ivankić

Grad Zagreb će umjesto bolnice “Sveti Duh” platiti odštetu obitelji Ivankić

Podsjetimo, D. Ivankić je preminula pri porodu u KB »Sveti Duh« 2002. godine, a kako bolnica nema novaca za isplatu odštete, nakon pravomoćne presude koju je donio Općinski sud, u njezinoj isplati će pomoći Grad Zagreb kao osnivač te bolnice

Odbor za zdravstvo pri Gradskoj skupštini predložit će da se obitelji preminule rodilje Dragice Ivankić isplati odšteta zbog nestručnog postupanja liječnika u iznosu 2,83 milijuna kuna, kao i da se zaposlenicima Kliničke bolnice »Sveti Duh« na ime naknada za vrijeme godišnjeg odmora za razdoblje od rujna 2012. do listopada 2014. isplati 4,83 milijuna kuna. Takav je zaključak jednoglasno usvojen na današnjoj sjednici Odbora.

»Možemo se nadati jedino da bude što manje tužbi«, rekla je pročelnica Šitum

Podsjetimo, D. Ivankić je preminula pri porodu u KB »Sveti Duh« 2002. godine, a kako bolnica nema novaca za isplatu odštete, nakon pravomoćne presude koju je donio Općinski sud, u njezinoj isplati će pomoći Grad Zagreb kao osnivač te bolnice.

Kako je obrazložila pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, dr. Mirna Šitum, novac je za tu namjenu osiguran u gradskom proračunu, u dijelu namijenjenom za sanaciju zdravstva iz ranijih godina. Što se tiče isplata zaposlenicima, riječ je o pravu koje im pripada temeljem kolektivnog ugovora.

Članicu Odbora Sanju Ožić (SDP) zanimalo koliki je broj tužbi podnesen protiv bolnice te uplaćuje li bolnica »Sveti Duh« policu osiguranja uz koje bi se isplaćivale odštete.

Pročelnica Šitum je odgovorila kako ne zna točan broj postupaka koji se vode te će na to dati pismeni odgovor, ali da se polica osiguranja uplaćuje, jedino što se radi o malom iznosu od 200.000 kuna, koji nije dostatan za veće odštete. Za veće pak uplate bolnica nema financijskih mogućnosti. »Možemo se nadati jedino da bude što manje tužbi«, rekla je pročelnica Šitum i dodala kako je tužba u slučaju Dragice Ivankić je podnesena još u vrijeme kad se police nisu uplaćivale.

Ožić je na to predložila da se napravi cjelovita analiza, kako bi se za iduću proračun mogla planirati sredstva i za tu namjenu.

Predsjednica Odbora za zdravstvo dr. Ana Stavljenić-Rukavina podsjetila je da su Hrvatska liječnička komora i Ministarstvo zdravstva još prije više godina pokrenuli inicijativu o formiranju fonda za isplatu odšteta pacijentima zbog liječničkih pogrešaka, ali da ta ideja nikada nije zaživjela. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni