Grad Zagreb će preraspodjelom zaposlenika pojačati kapacitete Fonda za obnovu

Grad Zagreb će preraspodjelom zaposlenika pojačati kapacitete Fonda za obnovu

„Dogovoreno je da Ministarstvo i Grad ubrzaju izdavanje odluka spajanjem svih podataka”, rekao je ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u četvrtak su u resornom ministarstvu održali sastanak na temu obnove potresom oštećenih zgrada u Zagrebu.

Na sastanku su sudjelovali ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek.

Ministar Horvat je u izjavi novinarima rekao da su se na sastanku razmatrali problemi zbog čega obnova ne ide bržom dinamikom. Razgovaralo se i o softveru koji će omogućiti da se dinamika ubrza. Govoreći o sporoj obnovi naglasio je naglasio je da je odgovornost na Ministarstvu i kako od toga ne bježe. Ustvrdio je da kad se zaokruže svi problemi postaje jasno zašto obnova dugo traje.

„Filozofija i pristup obnovi u Zagrebu i na Baniji je drugačiji. Prije godišnjih odmora dorada mjera će biti na raspravi”, istaknuo je Horvat.

Identificirani svi problemi

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je rekao da su na sastanku identificirani svi problemi koji se zajednički trebaju riješiti. Spomenuo je kako je od zadnjeg sastanka 540 objekata trebalo proći brzinski statički pregled, a u međuvremenu je pregledano oko 400 objekata.

„Još je ostalo za pregled 130 objekata koji su kompliciraniji slučajevi, gdje nije lako doći do vlasnika, a namjeravamo to riješiti u tjedan do deset dana”, rekao je Tomašević. Najavio je da će Grad Zagreb privremeno rasporediti određeni broj zaposlenika u Fond za obnovu kako bi se pojačali njegovi kapaciteti, a o tome se razgovaralo i na sastanku. Spomenuo je da se razgovaralo i o privremenoj pohrani stvari građana s čijom se obnovom objekata krenulo te se za to traži učinkovito rješenje.

„Trebamo bolje umrežiti podatke koje imamo s podacima Ministarstva i Fonda za obnovu. Sa strane Grada Zagreba možemo brže i bolje upogoniti mobilne timove tako da kontaktiramo građane koji nisu predali zahtjev, a čiji su objekti u našoj bazi i vidimo u čemu je problem i kako im možemo pomoći u podnošenju zahtjeva”, izjavio je Tomašević. Naglasio je da će se tako povećati broj podnesenih zahtjeva, ali i kvaliteta tih zahtjeva prema Ministarstvu što će dovesti do bržih odluka, a onda i bržu realizaciju na terenu kroz obnovu Zagreba.

Ubrzavanje donošenja i provođenja odluka

Ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić je rekao da je Fond od Ministarstva očekuje i dodatne odluke za rušenje oštećenih zgrada te će se uz tri kuće koje se već ruše u ponedjeljak rušiti još šest kuća.

Izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom: „Grad Zagreb je napravio napore i do kraja tjedna će biti pregledane sve kuće. Dogovoreno je da Ministarstvo i Grad ubrzaju izdavanje odluka spajanjem svih podataka. Također, zahvaljujući osnivaču Fonda, Gradu Zagrebu, imamo mogućnost zaposliti dvadesetak osoba, da kad se ubrzaju odluke možemo i brže ostvarivati ugovore o obnovi”.

Najavljeno je da će se novi radni sastanak održati u ponedjeljak.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni