Grad Zagreb će osigurati novac za povećanje plaća za 700 učitelja

Grad Zagreb će osigurati novac za povećanje plaća za 700 učitelja

Prosperov Novak: Ministrica Divjak od nikoga nema konsenzus za za reformu obrazovanja i opozicija je protiv nje. Provoditi obrazovnu reformu bez konsenzusa je nevjerojatno i mora biti podrvrgnuto kritici

Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti u subotu je na konferenciji za novinare iznijela političku inicijativu za povećanje plaća oko 700 učitelja u produženom boravku te učitelja tjelesnog odgoja u programu Vikendom u sportske dvorane.

Kako je najavljeno, u narednim danima učiteljima čiji je poslodavac Grad Zagreb povećat će se plaće na razini jednako obrazovanih odgajatelja i stručnih suradnika u dječjim vrtićima. Za isplatu plaća tim učiteljima planira se iz gradskog proračuna osigurati 8 milijuna kuna.

„Minimum korektnosti i poštenja nalaže da se sačuva dostojanstvo i dignitet ljudi koji obrazuju našu djecu, a to su učitelji nastavnici i profesori, da u startu imaju jednaku plaću kao što je imaju odgajatelji i pedagozi u dječjim vrtićima. Kad nismo uspjeli doprijeti do svijesti i odgovornosti da se to napravi na razini Hrvatske, kao što smo dotaknuli svijest i odgovornost da se osiguraju osnovnoškolcima besplatni udžbenici, na čemu zahvaljujemo Vladi, onda ćemo tim 700 učitelja koji su u ingerenciji Grada Zagreba isplatiti plaće na razini plaća u dječjim vrtićima, za istu spremu i posao koji obavljaju“, istaknuo je predsjednik stranke i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Podsjetio je da je stranka 12. kolovoza na konferenciji za novinare predstavila inicijativu za 17-postotno povećanje plaća učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. Tako bi se izjednačila primanja učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama s odgajateljima i stručnim suradnicima u dječjim vrtićima Grada Zagreba. No do tog povećanja nije dosada došlo.

Bandić je rekao da u njegovoj stranci smatraju da su učitelji i nastavnici važniji od školskih zgrada i opreme, da su oni duša škole te da nikakva suvremena tehnologija ne može nadomjestiti kompetentnog učitelja u odgoju i obrazovanju djece.

„Zadnji nas je put ministrica Divjak pitala koliko bi iznosilo predloženo povećanje plaća od 17 posto. Kako bismo stali na kraj bespotrebnoj polemici sami smo istražili tu informaciju. U osnovnim školama za plaće zaposlenih se izdvaja 4,7 milijardi kuna bruto, a u srednjim školama se izdvaja 2,6 milijardi kuna bruto. Uz povećanje od 17 posto kako bi plaće bile iste plaćama u Zagrebu trebalo bi izdvojiti dodatnu 1 milijardu i 240 milijuna kuna. To bi značilo da se umjesto dosadašnjih 7,3 milijarde kuna u Proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu treba izdvojiti nešto više od 8 milijardi kuna“, izjavio je Bandić.

Predsjednik Savjeta za obrazovanje Stranke rada i solidarnosti Slobodan Prosperov Novak osvrnuo se na obrazovnu reformu. Naglasio je da se ne može provesti reforma u osnovnim i srednjim školama, ukoliko se prije svega ne krene u reformu Sveučilišta.

„Dogodio se paradoks, ministrica znanosti i obrazovanja već dvije godine tvrdi da će se sve riješiti online tečajevima, podukom učitelja i nastavnika, na način nekadašnje predvojničke obuke. To je nemoguće. Učitelji i nastavnici se obrazuju tamo gdje se obrazovanje stječe, na fakultetima. Oni su vrlo obrazovani za svoj posao i ne može ih nitko tečajevima pripremiti za reformu školstva“, istaknuo je Prosperov Novak. Dodao je da reforma nije cjelovita i na to svi danas upozoravaju.

„Reforma se obavlja na kratkoj sadržajnoj razini, radi se jedan segment. Ministrica znanosti i obrazovanja nema konsenzus nikoga i opozicija je protiv nje. Provoditi obrazovnu reformu bez konsenzusa je nevjerojatno i mora biti podvrgnuto kritici”, kazao je Prosperov Novak.

Ivana Vranješ