Grad Zagreb će kupnjom dviju drobilica sam zbrinjavati glomazni otpad

Grad Zagreb će kupnjom dviju drobilica sam zbrinjavati glomazni otpad

Što se tiče biootpada, gradonačelnik je najavio da će ga zbrinjavati s privatnim poduzećima sve dok Zagreb nema vlastitu kompostanu

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave predstavio rješenje za zbrinjavanje glomaznog otpada kojeg Čistoća već danima ne odvozi jer ga nema gdje smjestiti. Najavio je da će Grad nabaviti dvije drobilice i glomazni otpad sam zbrinjavati.

Tomašević je spomenuo da se s 15. lipnja krenulo s određenim koracima kao što je priprema platoa na Jakuševcu za razdvajanje glomaznog otpada te se iz glomaznog otpada izvlače vrijedne sirovine poput drva i metala koje Grad može prodati.

„Ponudu za kupnju dviju drobilica iz Fonda Europske unije smo otvorili 30. lipnja. Međutim, za donošenje odluke postoji procedura i čeka se zadnja faza, da državne institucije dostave potrebnu dokumentaciju što očekujemo sljedeći tjedan”, rekao je Tomašević. Dok se ne kupa nove drobilice raspisana je javna nabava za najam drobilica, dodao je.

Privremena opcija

„Ove drobilice u najmu su privremeno rješenje, a imamo i neke druge privremene opcije za problem glomaznog otpada”, kaže Tomašević. Naglasio je da će se novim sustavom u zbrinjavanju glomaznog otpada na godišnjoj razini ostvariti značajne uštede.

„Samo u protekloj godini građani su za odvoz glomaznog otpada platili 54 milijuna kuna. Ove godine je iznos oko 21 milijun kuna. Sadašnji prosječni trošak zbrinjavanja tone glomaznog otpada nakon odvajanja početkom srpnja je pao na 2 milijuna kuna mjesečno. Znači, s 3,1 na 2,1 milijun kuna. Za milijun kuna smo smanjili mjesečni trošak nakon što smo počeli odvajati na platou u Jakuševcu”, tvrdi gradonačelnik.

Po njegovim riječima, procjena iz Čistoće je da će trošak pasti s 3,1 na pola milijuna kuna, ako ostatak otpada ne ide privatnim poduzećima nego se drobi drobilicama. Naglasio kako se procjenjuje da će kad Grad preuzme obradu otpada s vlastitim kapacitetima uštede iznositi oko 33 milijuna kuna godišnje, a to je vrijednost jednog novog vrtića s kapacitetom za dvjestotinjak djece, istaknuo je.

Što se tiče biootpada, gradonačelnik je najavio da će ga zbrinjavati s privatnim poduzećima sve dok Zagreb nema vlastitu kompostanu. Naglasio je da je trenutno raspisan natječaj i pozvao je poduzeća da se jave, a tko da najbolju ponudu će zbrinjavati taj otpad, poručio je.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni