Grad Vukovar prvi podržao izgradnju Doma fra Mladen Hrkać u Zagrebu

Grad Vukovar prvi podržao izgradnju Doma fra Mladen Hrkać u Zagrebu

Krajem 2016. godine Udruga je ostvarila pravo građenja „Doma fra Mladen Hrkać“ na Aveniji Gojka Šuška u Zagrebu za smještaj oboljelima i njihovim obiteljima iz Hrvatske i BiH

Zaklada fra Mladen Hrkać i Grad Vukovar su 10. srpnja potpisali Sporazum o suradnji kojim je Vukovar postao prvi podupiratelj Projekta Dom fra Mladen Hrkać za psihosocijalnu podršku i privremeni smještaj osoba koje dolaze na liječenje u Zagreb i članova njihovih obitelji. Na godišnjicu osnutka Zaklade u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara Sporazum su potpisali gradonačelnik Ivan Penava te Ivan Soldo kao upravitelj Zaklade. Potpisivanju Sporazuma prethodila je sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara na kojoj je Soldo predstavio projekt Doma, a svih 23 vijećnika se jednoglasno složilo kako je riječ o hvalevrijednom projektu i podržalo suradnju.

Grad Vukovar je ovim činom postao prva jedinica lokalne i područne samouprave u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koja je javno i službeno izrazila podršku i financijski podržala Projekt izgradnje Doma fra Mladen Hrkać sa 150 tisuća kuna za 2019. godinu. Dom će pružati smještaj za 220 korisnika te tako poboljšati i unaprijediti njihovo liječenje i povratak vlastitim domovima sa što manje financijskih i psihosocijalnih posljedica za sve članove obitelji.

 „Dom fra Mladen Hrkać” će u sklopu 6000 četvornih metara sadržavati 55 smještajnih jedinica različitih karaktera; od izolacijskih smještajnih jedinica za osobe koje su transplantirale neki od organa i teške onkološke bolesnike do smještajnih jedinica s većim brojem ležajeva za boravak obitelji s više djece od kojih je jedno oboljelo. Uz to, korisnici Doma će na raspolaganju imati i brojne popratne sadržaje, kao što su prostori za psihosocijalnu podršku, volonterske aktivnosti, njegu i razne terapije.

„Bez dvojbe smo odlučili prvi potpisati Sporazum i tako odaslati poruku ostalim općinama, gradovima i županijama u Hrvatskoj i šire da se uključe u ovaj hvalevrijedan projekt. Ovakvu razinu skrbi i standarda koju ovaj Projekt predviđa i omogućuje nećete naći ni u Francuskoj, ni Švicarskoj ni u Americi, ni u drugim društvima za kojima često čeznutljivo gledamo. Pozivam sve svoje kolege i druge jedinice da se priključe“, rekao je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Krajem 2016. godine Udruga je ostvarila pravo građenja „Doma fra Mladen Hrkać“ na zemljištu u vlasništvu Grada Zagreba na Aveniji Gojka Šuška u Zagrebu. Do sada je proveden Javni arhitektonski natječaj te odabrano idejno rješenje Doma. Projekt je trenutno u fazi ishođenja potrebnih dozvola za gradnju objekta.

Izgradnja Doma koji će pomoći oboljelima i njihovim obiteljima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine bit će financirana sredstvima Zaklade fra Mladen Hrkać. Projekt će se, uz potpisivanje Sporazuma o suradnji s jedinicama lokalne i područne samouprave s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, financirati i preko donacija, humanitarnih akcija diljem svijeta i prijave na natječaje EU fondova i drugih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni