Grad se ne može odreći potraživanja u korist bivših radnica Kamenskog

Grad se ne može odreći potraživanja u korist bivših radnica Kamenskog

»Grad Zagreb instrumente kojima bi pomogao radnicima i udovoljio zahtjevu radnika za otpis potraživanja te na taj način utjecao na povoljniji položaj radnika u stečajnom postupku«, poručuje Milan Bandić

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu jučer je održano posljednje ročište u postupku nad Kamenskom u stečaju, a bivši radnici ocjenjuju kako su presudom upravo oni najviše oštećeni. Bivša zaposlenica Kamenskog i sadašnja predsjednica udruge Otvoreno Kamensko Đurđa Grozaj tvrdi da su svi vjerovnici ostvarili prednost u naplati u odnosu na radnike, budući da za njihove zaostale plaće nije ostalo ni 15 % od ukupnih potraživanja. Na svom primjeru Grozaj kazuje kako joj je Kamensko na ime neisplaćenih plaća duguje oko 72 000 kuna bruto, a isplatit će joj se manje od 11 000 kuna bruto. Slična je situacija i s drugih osamstotinjak radni(c)ka.

»Molila sam sve da se odreknu dijela potraživanja, zar se samo mi radnici moramo odreći svojih?«, s razlogom se pita Grozaj i dodaje: »Godinama smo čekali i ovo smo dočekali«.

Ona je otpis (dijela) dugovanja zatražila i od Grada Zagreba, što je rezultiralo priopćenjem gradonačelnika Milana Bandića u kojem navodi da se radi o potraživanju koje u naravi predstavlja troškove stečajne mase. Čelnica udruge kaže da se radi o iznosu većem od milijun kuna.

Gradonačelnik pojašnjava da se navedeno potraživanje odnosi se na dug s naslova komunalne naknade, a koja naknada predstavlja javno davanje. Naime, Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupku za odgode plaćanja, obročnu otplatu te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja (NN 52/13) izričito je predviđeno da nije moguće vršiti otpis javnih davanja.

»Imajući u vidu sve navedeno, iako u potpunosti svjesni socijalne komponente i teškog položaja radnika Kamenskog, Grad Zagreb, nažalost, nema instrumente kojima bi pomogao radnicima i udovoljio njihovom zahtjevu za otpis potraživanja s naslova komunalne naknade te na taj način utjecao na povoljniji položaj radnika u stečajnom postupku«, stoji u poruci gradonačelnika Milana Bandića.

Podsjetio je da su Grad Zagreb i on kao gradonačelnik uvijek bili podrška radnicima Kamenskog i tako će ostati i nadalje: »Grad im je pomagao u najtežim trenutcima, kroz dodjelu tri poslovna prostora za njihovu udrugu, kupnju strojeva za njihov rad, a na raspolaganju je i za sve ono što se s razine Grada eventualno može učiniti u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima«, napominje.

No Đurđa Grozaj kaže da Bandić nije pomogao udruzi već je darujući šivaću mašinu »bandićku« pomogao jednoj ženi dajući joj priliku za rad, pri čemu je naglasila da udruga uredno plaća najam prostora i sve režije iz vlastitog poslovanja, bez ičije pomoći. »Financiramo se od našega rada, od onoga što zaradimo«, naglašava.

»Tražila sam pomoć od predsjednice Kolinde Grabar – Kitarovići i drugih utjecajnih političara, ali nikakve koristi«, kaže Grozaj i nastavlja da se političari samo dolaze »naslikavati« u prostorije udruge. »Plenković se nije udostojio ni oglasiti, ministar financija nas upućuje na Poreznu upravu, ministar pravosuđa pak da se ne smije miješati u rad suda… Svi se na nešto pozivaju, pitam se na koji se pak zakon mi možemo pozvati da si pomognemo«, nastavlja.

Iako je protiv presude podnesena žalba, Grozaj više ne gaji prevelika očekivanja. Ipak, pozitivna je stvar da se udruga Otvoreno Kamensko povećava broj zaposlenih te je zaposlila i četiri žene iz DTR-a, još jedne renomirane tekstilne tvrtke koja je neslavno završila.

Obratite im se s povjerenjem

Udrugu Otvoreno Kamensko osnovale su u 2011. godine otpuštene tekstilne radnice industrije Kamensko sa svrhom zajedničkog djelovanja i međusobne podrške u egzistencijalnoj i emotivnoj krizi. Riječ je o ženama u dobi iznad 50 godina, tekstilnim radnicama koje posjeduju niz vještina od osmišljavanja modela i krojenja do šivanja. Obratite im se s povjerenjem i osigurajte si kvalitetan i jedinstven odjevni predmet.

Adresa radionice: Rudolfa Bičanića 4
Telefon: 00385 95 552-0066
e-pošta: udruga.kamensko@gmail.com

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni