Grad se napokon oglasio o sporazumu s arapskim investitorima

Grad se napokon oglasio o sporazumu s arapskim investitorima

“Povećanje vrijednosti zemljišta morao bi biti strateški interes svih onih koji o razvoju tog vrijednog prostora u Gradu Zagrebu promišljaju u korist njegovih građana i opću društvenu korist… Sve drugo može se prepisati dnevnopolitičkim interesima pojedinaca

Nakon mnogobrojnih medijskih napisa o projektu Zagreb City, danas su se o sadržaju sporazuma potpisanog s arapskim investitorima, vezano uz mega-projekt Zagreb City (tzv. »Zagrebački Manhattan«) oglasili i službenim priopćenjem iz Ureda gradonačelnika.

Povod javljanju su »brojne medijske izjave« oko navodnog razotkrivanja sadržaja Memoradnduma o razumijevanju o projektu Zagreb City koji je gradonačelnik Milan Bandić potpisao sa tvrtkom Eagle Hills.

Priopćenje Ureda prenosimo u cijelosti:

»Na upit medija da se dobije na uvid Memorandum o razumijevanju, isti je službeno od strane Grada Zagreba predan na uvid i čitanje što govori u prilog tome da se ne radi ni o kakvom razotkrivanju ili curenju takozvanih pikantnih detalja te sličnih formulacija koje su se mogle slušati i čitati po naslovima pojedinih medija, nego se radi o ustaljenoj praksi Grada Zagreba da se objektivno i nepristrano informira zainteresirana javnost.

Pored, u medijima citiranih članaka, radi valjanog razumijevanja, važno je spomenuti i onaj koji govori da Memorandum ni na koji način ne obvezuje ni jednu niti drugu stranu potpisnicu. Kao što se od strane Gradske uprave i komuniciralo u proteklom razdoblju, ponovno naglašavamo da Memorandum o razumijevanju koji je potpisan između Grada Zagreba i tvrtke Eagle Hills ne predstavlja, niti sadržajno niti suštinski, ugovor o pravima i obvezama strana potpisnica, nego on kako to uobičava normalna poslovna praksa, izražava zainteresiranost samih potpisnika za zajednički razvoj projekta. Memorandum o razumijevanju najavljen je još u veljači ove godine u samom Javnom pozivu investitorima za iskazivanje interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekata Grad u Gradu, koji je također neobvezujući, a na koji su se javili međunarodno relevantni investitori.

Vezano uz pojedine navode o rokovima i preduvjetima koji bi se trebali ispuniti, želimo naglasiti da su ti rokovi okvirni i govore o vremenu koje minimalno treba proteći da bi se provele određene procedure, a preduvjeti koji su nabrojani, navode se upravo radi boljeg i jasnijeg razumijevanja potrebe provođenja svih potrebnih procedura, ishođenja potrebnih suglasnosti i provedbe ostalih aktivnosti sukladno pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske, a sve to kako bi se stvorili formalni preduvjeti za realizaciju. Sve navedeno demantira navode o netransparentnosti dosadašnjih aktivnosti koje su poduzete od strane Gradske uprave za promišljanje i identifikaciju potrebe ostvarenja određenih preduvjeta za razvoj projekta.

Procedura izmjene GUP-a Grada Zagreba koja je nezaobilazna tema u svakoj komunikaciji vezanoj uz projekt, pokrenuta je još 2015. godine. To je tek jedan, ali ne i jedini preduvjet za daljnji razvoj projekta. Radi toga smatramo važnim naglasiti da bi se takvom izmjenom GUP-a stvorila platforma za međunarodne investicije kojima svi težimo te značajno pridonijelo razvoju Grada. Nakon izmjene GUP-a uslijedit će provedba međunarodnog arhitektonskog natječaja za cijeli taj prostor te niz drugih aktivnosti sukladno procedurama. Kao dobar gospodar imovinom u svom vlasništvu, Grad Zagreb bi na taj način povećao vrijednost zemljišta te bi se višestruko podigla i vrijednost uloga Grada Zagreba u samom projektu. To bi trebao i morao biti strateški interes svih onih koji o razvoju tog vrijednog prostora u Gradu Zagrebu promišljaju u korist njegovih građana i opću društvenu korist jer ovakve međunarodne investicije ostavljaju značajne pozitivne učinke ne samo na razvoj Grada Zagreba već i na povećanje BDP-a cijele Republike Hrvatske. Sve drugo može se prepisati dnevnopolitičkim interesima pojedinaca«.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni