Grad raspisao natječaj za potporu zagrebačkih obrta

Grad raspisao natječaj za potporu zagrebačkih obrta

(Foto: www.okz.hr)

Grad Zagreb je u cilju očuvanja obrtništva i obrtničkih djelatnosti objavio Natječaj za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti. Natječaj je predstavljen u srijedu u Obrtničkoj komori.

Najviši pojedinačni iznos potpore iznosi 30.000 kuna, a najniži 10.000 kuna. Rok za podnošenje zahtjeva je 30 dana, a svi podnositelji će o rezultatima natječaja biti obaviješteni u roku od 90 dana od dana njegova zaključenja. Potpore će se odobravati do iskorištenja sredstava osiguranih u gradskom proračunu, a konačnu odluku o dodjeli potpora donosi gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

»Zagreba ne bi bilo bez zagrebačkih obrtnika, deficitarnih i tradicijskih zanata, a zagrebačkih obrtnika ne bi bilo bez Zagreba i zato upravo ovaj natječaj ima posebnu težinu. Da trend povećanja obrta nastavimo i dalje«, izjavio je gradonačelnik Bandić.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. sc. Mirza Šabić i predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar napomenuli su kako zagrebački obrtnici mogu biti sretni jer je u ovim teškim vremenima nastavljena tradicija subvencije tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih djelatnosti.

“Vjetar u leđa”

»Svjesni smo da je to u ovome trenutku jedna direktna potpora gospodarstvu i obrtništvu i hvala gradonačelniku Bandiću što je ustrajao da ova potpora dođe i u ovom trenutku kao još jedan vjetar u leđa«, rekao je Šabić.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić je objasnila kako se iznos od 10.000 do 30.000 kuna koji će biti dodijeljen putem natječaja može namjenski utrošiti za nabavu opreme, uređenje prostora, edukaciju te promociju. Za tu je svrhu u Proračunu Grada Zagreba za 2021. osigurano gotovo 17 milijuna kuna.

Kroz ovu mjeru je od 2004. pa do sada dodijeljeno više od 8.500 potpora u iznosu od 120,1 milijuna kuna čime je velikom broju obrtničkih radionica omogućen opstanak i zadržavanje zaposlenih. Time se također omogućuje i prijenos obrtničkih znanja i vještina na nove generacije. Prema zadnje raspoloživim podacima u listopadu 2020. u obrtu i slobodnim profesijama bilo je 30.083 zaposlenih.

Unatoč nepovoljnoj gospodarskoj situaciji Zagreb i nadalje bilježi rast broja obrta o čemu govori podatak da je krajem 2020. u Zagrebu poslovalo 17.762 obrta, odnosno 823 obrta ili 4,9 % više u odnosu na kraj 2019. 

Više informacija o natječaju, kao i potrebni obrasci dostupni su na ovoj poveznici. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni