Grad podnosi ustavnu tužbu protiv ukidanja monopola Zagrebplakatu

Grad podnosi ustavnu tužbu protiv ukidanja monopola Zagrebplakatu

Grad Zagreb podiže ustavnu tužbu protiv presude Visokog upravnog suda jer smatra da ona nema pravno uporište, odnosno da se krše Ustavom zajamčena prava jedinica na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu

Davor Bernardić: “Europlakat ima jednake uvjete za rad kao i Zagrebplakat i zato smatramo da presuda Visokog upravnog suda nema uporišta”

Zagrebačka Gradska skupština na današnjoj izvanrednoj sjednici jednoglasno je prihvatila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o zajedničkom podnošenju ustavne tužbe protiv presude Visokog upravnog suda kojom se tvrtki Zagrebplakat ukida isključivo pravo na oglašavanje na javnim površinama i nekretninama u gradskom vlasništvu.

Visoki upravni sud je, temeljem tužbe tvrtke Europlakat iz 2010., 27. rujna 2013. donio presudu kojom je ukinut članak iz izmjena Odluke o određivanju djelatnosti koje se smatraju komunalnim djelatnostima od gradskog značenja iz 2007., po kojem je oglašavanje na gradskom zemljištu i nekretninama proglašeno komunalnom, a ne tržišnom djelatnošću.

Grad Zagreb podiže ustavnu tužbu protiv presude Visokog upravnog suda jer smatra da ona nema pravno uporište, odnosno da se krše Ustavom zajamčena prava jedinica na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.

Tvrtka Zagrebplakat u većinskom je vlasništu Zagrebačkog holdinga (51 posto), a 49 posto udjela ima tvrtka Media u vlasništvu Agrokora. Zagreplakat je dosad jedini imao pravo ugovarati s oglašivačima plakatiranje na gradskoj imovini, pa je Europlakat podnio tužbu.

Sjednica sazvana „navrat-nanos“

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor pojasnio je kako je današnja sjednica sazvana naglo jer rok za podnošenje tužbe ističe 2. studenoga.

Gradski zastupnici najviše su predbacivali brzini kojom je sjednica sazvana, upozoravajući kako brzopleto donošenje odluka može utjecati na kvalitetu same tužbe koja zbog činjenice da je loše sastavljena može biti odbačena.

Dražan Bilokapić (HDZ) nije se mogao načuditi da se u svim službenim dokumentima, brošurama i reklamama Zagrebačkog holdinga Zagrebplakat svrstava u grupu poduzeća u tržišnoj djelatnosti. „Zašto nitko nije rekao Zagrebplakatu da barem glume da je to komunalna djelatnost“, upitao je Bilokapić.

SDP-ovac Davor Bernardić također je istaknuo da zastupnici nisu bili na vrijeme informirani, ali i kako SDP-podržava podnošenje ustavne tužbe. „Europlakat radi na lokacijama koje je zakupio od privatnog sektora i od Zagrebplakata, ima jednake uvjete i zato smatramo da presuda Visokog upravnog suda nema uporišta. Podržat ćemo odluku o ocjeni ustavnosti kao klub, ali i predložit zaključak da se pripremi izvješće o efektima koje je ova odluka imala za grad Zagreb i građane“, rekao je. (zg-m)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni