Grad o provođenju epidemioloških mjera na Bandićevom sprovodu

Grad o provođenju epidemioloških mjera na Bandićevom sprovodu

Grad Zagreb je u četvrtak, dan nakon posljednjeg ispraćaja gradonačelnika Milana Bandića objavio priopćenje o organizaciji sprovoda, nakon što su brojni mediji izvjestili o kršenju epidemioloških mjera na Mirogoju.

Osim 333 COVID redara, za sprovod su osigurali 4000 zaštitnih maski, a podijeljeno ih je 1500. Utrošeno je 50 litara dezinfekcijskog sredstva. Pripremili su i više od 500 litara u bočicama od pola litre, a podijelili su ih 160 litara. Navodi se to u priopćenju koje potpisuje v. d. gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević.

Napominje se da je sahrana organizirana u skladu s Postupovnikom Gradskih groblja Mirogoj. Taj dokument propisuje zone kretanja i stajanja očekivanih posjetitelja, broj i pozicioniranje COVID redara, osiguranje i postavljanje dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski, vode…

Postupovnik Gradskih groblja je, dodaje se, usklađen s Preporukama za sigurno održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni za vrijeme COVID-19 epidemije, koje je donio HZJZ 27. 5. 2020. g.

»Broj sudionika na samom ispraćaju je bili teško pretpostaviti, pa su prethodno učinjene sve potrebne aktivnosti kako bi se zaštitilo zdravlje svih sudionika«, poručuje Pavičić Vukičević. Dodaje i da tijekom ceremonije nije zabilježen niti jedan incident.

Podsjetimo, prema važećim odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite sprovodima smije prisustvovati najviše 25 ljudi, a na sahrani Milana Bandića okupilo se mnoštvo ljudi, a ZET je uveo čak i izvanredne autobusne linije prema groblju.

Također, mediji su izvještavali da COVID redari na terenu nisu uspijevali odraditi svoju zadaću te da potreban razmak između posjetitelja nije bio osiguran. (ZG-m)

Komentiraj

*