Grad najavio rat grafiterima

Grad najavio rat grafiterima

Uklanjanje grafita, nanošenje zaštitnoga antigrafitnog premaza i postavljanje uređaja za videonadzor radi zaštite vanjskog dijela objekta neke su od mjere kojima će se objekti štiti od grafita

Gradonačelnik Milan Bandić, u petak je u društvu suradnika i članova Tima za provedbu akcijskog plana za sprječavanje vandalskog grafitiranja u Gradu Zagrebu na čelu s Grgom Jelinićem, predstavio Gradsku kartu grafita.

Tatjana Operta, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje je objasnila kako su u suradnji sa komunalnim redarstvom, tijekom ožujka, na području svih Vijeća gradske četvrti zaprimljene informacije o 394 lokacije s grafitima za uklanjanje, te se one zajedno sa već ranije uklonjenim grafitima površine 2800 m2, nalaze u gradskoj karti grafita. Uklanjanje grafita, nanošenje zaštitnoga antigrafitnog premaza i postavljanje uređaja za videonadzor radi zaštite vanjskog dijela objekta su mjere kojima se štite vanjski dijelovi objekta od grafita.

Zahvalivši svim prisutnima na vrijednom radu u korist naših sugrađana, gradonačelnik Milan Bandić je dodao: »Projekt obnove fasada vrijedan je oko 2,5 milijarde kuna, a njihova zaštita njegov je sastavni dio. A za 6 do 8 godina, kada ga završimo, Zagreb će biti najljepši grad u Europi«.

Podsjetimo, Gradska skupština Grada Zagreba je donijela Akcijski plan za sprječavanje vandalskoga grafitiranja kojemu je jedna od mjera uspostava baze podataka o grafitima tako da se izradi Gradska karta grafita, a prijedlog Odluke o zaštiti objekata od grafita što će se uputiti na Skupštinu, 19. travnja 2017. propisuje mjere zaštite vanjskih dijelova objekata te sufinanciranje troškova.

»Nakon stupanja na snagu Odluke o antigrafitima, upravitelji zgrade mogu sukladno Odluci, a koja će ustvrditi postupke sufinanciranja, uklanjanja grafita i stavljanja antigrafitnog premaza, krenuti u proceduru. Sufinanciranje bi bilo do 80 % za uklanjanje grafita na svim dijelovima zgrade i nanošenje antigrafitnog premaza, a postoji mogućnost nabave videokamera za koje će se dogovoriti postotak sufinanciranja da bi izbjegli malverzacije s računima i daljnjom preprodajom«, naglasila je Operta. (zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni