“Grad mora odmah isplatiti ugovorene subvencije privatnim vrtićima”

“Grad mora odmah isplatiti ugovorene subvencije privatnim vrtićima”

„Izvršava li Grad svoje obveze i hoće li ih izvršavati prema zagrebačkom predškolskom odgoju i je li to važno pa čak i važnije od zlatnih WC-a koje gradonačelnik Bandić po Zagrebu radi i na taj način baca gradski novac?“, pita se čelnik zagrebačkih SDP-as

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u ponedjeljak je na konferenciji za novinare upozorio je na problem privatnih dječjih vrtića koji s Gradom imaju ugovor o sufinanciranju. Naime,više od 70 dječjih vrtića u kojima boravi više od 5500 djece nije dobilo subvencije za ožujak.

„Pitanje je prioriteta u Zagrebu. Izvršava li Grad svoje obveze i hoće li ih izvršavati prema zagrebačkom predškolskom odgoju i je li to važno pa čak i važnije od zlatnih WC-a koje gradonačelnik Bandić po Zagrebu radi i na taj način baca gradski novac?“, pita se Maras.

Dodao je kako se djeci u tim vrtićima mora osigurati topli obrok, te se odgajateljima osigurati uredno isplaćene plaće, a to nije moguće ukoliko Grad Zagreb ne podmiri svoju obvezu.

„Potrebno je shvatiti na koji način Gradska uprava šalje poruku roditeljima i ustanovama time da već više od mjesec dana nije isplatila subvencije. S druge strane, postavlja se pitanje financijske situacije Grada Zagreba. Radi se otprilike o 1500 kuna subvencije po djetetu. Ako ne skupiti sedam, osam milijuna kuna za izvršenje svojih obveza prema vrtićima s kojima su sklopili ugovor, a koji nisu u gradskom vlasništvu, pitanje je na koji način financijski funkcionira Grad Zagreb“, pita se čelnik zagrebačkog SDP-a.

Naglasio je kako zagrebački SDP smatra da je nedopustivo da se na ovaj način izlažu stresu zaposlenici vrtića, ali što je najvažnije djeca i njihovi roditelji.

Stoga zagrebački SDP poziva Grad Zagreb da u što skorijem roku, odnosno odmah izvrši obvezu sufinanciranja te inzistira na tome da subvencije dječjih vrtića više ne kasne.

„Situacija nije dobra niti u gradskim dječjim vrtićima s obzirom da se ne poštuju pedagoški standardi, djece je previše. Svi koji smo roditelji znamo kakvi su uvjeti, ali ovo je korak više gdje se prema ugovoru o subvencioniranju po djetetu ne izvršavaju obveze i dovodi se u pitanje poslovanje vrtića. Radi se o 5500 djece, odnosno njihovih obitelji, naših sugrađana“, istaknuo je Maras.

Zrinjevac: Informacije o obnovi WC-a nisu vjerodostojne 

Podsjetimo, nakon što je u nekim medijima objavljeno da se na zagrebačkom Trgu Petra Krešimira IV kreće s obnovom kućice s dva toaleta za 299 tisuća kuna, u subotu su se oglasili iz Zrinjevca, u kojem tvrde da se “iznose informacije koje nisu vjerodostojne”.

Na kućici javnog zahoda prokišnjavao je krov koji je zamijenjen

“Podružnica Zrinjevac je na traženje Vijeća gradske četvrti Donji Grad izradila troškovnik potrebnih radova na toj lokaciji koja je i zaštićeno kulturno dobro. Nakon dostave troškovnika pristupa se ugovaranju i uvođenju u posao što je uobičajena procedura. U ovom slučaju uvođenja u posao nije bilo te radovi na rekonstrukciji dječjeg igrališta nisu ni započeli. Međutim, tijekom priprema i pregleda lokacije uočili smo da krov predmetne kućice prokišnjava te smo temeljem činjenice da se predmetna lokacija nalazi u našem djelokrugu održavanja pristupili nužnim radovima sanacije kako bi se spriječila daljnja devastacija objekta. Dakle, radovi na rekonstrukciji dječjeg igrališta nisu započeli već su izvedeni samo interventni radovi na sanaciji kućice”, navodi se u priopćenju iz Zrinjevca.

Dodaje se kako će radovi na rekonstrukciji dječjeg igrališta započeti nakon uvođenja u posao, a sve u skladu s odlukom VGČ Donji Grad. 

No Facebook grupa ‘Strah od slobode‘ je nakon toga objavila fotografije unutrašnjosti ‘zlatnog WC-a u Zagrebu’ na kojima se vidi da su radovi već završeni te su osim krova već promijenjene sanitearije, keramika i ostalo. Napravljeno je praktički sve osim bojanja vanjskog zida”, ističu u spomenutoj Facebook grupi i dodaju kako su tvrdnje da su izvedeni samo interventni radovi na sanaciji kućice su šarena laž za obmanjivanje javnosti.

 Ivana Vranješ / B. J.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni