“Grad i ulice za ljude” u Varšavskoj

“Grad i ulice za ljude” u Varšavskoj

Možete li zamisliti centar grada bez automobila?

U tijeku je Europski tjedan mobilnosti i kampanja Biciklom na posao. Završnica oba događanja je pravo vrijeme za izaći na ulice bez automobila. Možete li zamisliti Varšavsku ulicu od Gundulićeve do Frankopanske da iz nje nestanu automobili i da prostor bude dodijeljen biciklistima i pješacima? Umjesto asfalta mogli bismo imati javni prostor s urbanom opremom koji mogu koristiti svi građani, posebno učenici iz obližnjih škola.

Sindikat biciklista obilježit će ovaj tjedan događajem naziva “Grad i ulice za ljude” jer žele skrenuti pozornost na važnost osiguravanja kvalitetnog pješačkog prostora građanima.

„Vjerujemo da prostor oslobođen od automobila ne mora nužno biti pretvoren u kafić – on može biti neka vrsta zajedničkog dvorišta i sadržavati kvalitetnu biciklističku stazu. Kao poligon raznih zbivanja na jednom dijelu može ugostiti kartanje bele, dok na drugom djeca mogu crtati po pločniku kredom. Na jednom dijelu se čitaju novine i pije kava, na drugom se pjeva, igra badminton i hulahoop“, poručuju biciklisti.

Pozivaju sve da dođu kao biciklist ili pješak u nedjelju u 15 sati u Varšavsku ulicu s gitarama, košarama sa sendvičima, dekicama i jastucima.

Besplatni okvirni program uključuje turnir u beli, crtanje kredom za djecu i odrasle, pjevanje, šah, badminton, “Pimp my Pump”, hulahoop (Happy Hoop), akrobalans radionicu (Dario i Danijela) te graničar. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni