Grad donirao KBC-u Zagreb uređaj za mjerenje AB indeksa

Grad donirao KBC-u Zagreb uređaj za mjerenje AB indeksa

U Kliničkom zavodu za dijagnostiku i intervencijsku radiologiju KBC-a Zagreb u ponedjeljak je održana svečana primopredaja uređaja za mjerenja AB indeksa.

Riječ je o uređaju koji služi ranom dijagnosticiranju periferne arterijske bolesti (PAB), čije neliječenje dovodi do kritične ishemije nogu, (CLI) vodećeg uzročnika amputacije nogu.

Nabavu uređaja je financirao Gradski ured za zdravstvo u iznosu od 22.528 kuna.

„Ovo je suvremeni uređaj koji pruža mogućnosti automatskog mjerenja takozvanih AB indeksa, može vrlo brzo izbaciti točan rezultat, odvojiti one pacijente koji imaju normalne vrijednosti AB indeksa od onih koji imaju snižene vrijednosti, što implicira daljnju dijagnostičku obradu“, rekao je prof. dr. Ivica Sikavica, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostiku i intervencijsku radiologiju.

Intervencijski radiolog dr. Dražen Perkov osvrnuo se na javnozdravstvenu akciju Noga glavu čuva koja je pokrenuta s ciljem ranog otkrivanja PAB-a. Akcija je započela u svibnju ove godine na Cvjetnom trgu. Odazvalo se više od 300 građana, a AB indeks je izmjeren kod njih 140.

„Kod PAB-a su krvne žile u zdjelici i nogama doslovce začepljene raznim masnim i kalcificiranim plakovima te dolazi do smanjenja dotoka krvi u donje ekstremitete. Postoji opasnost da se kroz godine razvije takav stupanj bolesti koji dovodi do amputacije noge“, rekao je Perkov. Naglasio je da javnozdravstvena akcija je nastavljena jesenas , a organizirane su i četiri radionice u Varaždinu, Slavonskom Brodu, Šibeniku i Puli. Na njima je prikazana problematika te bolesti liječnicima obiteljske medicine i kardiolozima. Upozorio je da je PAB veliki problem o kojem ljudi ne znaju ništa, a i velika većina liječnika nije dovoljno educirana o toj bolesti.

„Javnozdravstvena akcija će biti i kvartovska kako bi vidjeli kakva je situacija u pojedinim dijelovima Zagreba”, najavio je Perkov.

Govoreći o akciji Noga glavu čuva zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević je rekla da je važno educirati građane o prevenciji. Najavila je da će se, kad je riječ o akciji Noga glavu čuva, narednih godina uspostaviti mreža preventivnih pregleda po gradskim četvrtima Zagreba.

Izrazila je zadovoljstvo što je Gradski ured za zdravstvo opremio Zavod uređajem za mjerenje AB indeksa.

„Tijekom ove godine, a i prethodnih godina ulagali smo i u nabavu dijagnostičke opreme u bolnici čiji je osnivač Republika Hrvatska. Ovaj uređaj će značajno unaprijediti endovaskularno liječenje, dijagnostiku i prevenciju posljedica periferne arterijske bolesti, a to je amputacija nogu“, izjavila je Šentija-Knežević.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni