“Grad će predstaviti niz kompenzacijskih mjera za roditelje odgojitelje”

“Grad će predstaviti niz kompenzacijskih mjera za roditelje odgojitelje”

I nagodinu besplatni udžbenici

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je komentirao kritike oporbe o ukidanju pronatalitetne mjere roditelj odgojitelj. Naglasio je kako je provedena analiza te se pokazalo da je došlo do smanjenja novorođene djece iako je do sada na tu mjeru utrošeno 1,8 milijardi kuna.

Spomenuo je da se mjesečni iznos koji se izdvaja za mjeru približio iznosu plaća za 6000 zaposlenika u dječjim vrtićima.

„Velik dio novca koji se izdvaja za tu mjeru iz gradskog proračuna mogao bi biti potrošen na druge demografske mjere. Primjerice, na povećanje broja odgajatelja u dječjim vrtićima kako bi se poštivao pedagoški standard koji u Zagrebu godinama ne postoji”, kaže Tomašević.

Zaključio je da se radi o demografskoj politici koja ide suprotno politici drugih zemalja koje žele povećati broj djece u dječjim vrtićima. Podsjetio je da je kao oporbeni zastupnik tu mjeru kritizirao 2019. godine, jer ne ostvaruje demografski učinak.

„HDZ nije tada podržao Strategiju demografskog razvoja Grada Zagreba, a sada bi napravili kopernikanski obrat i rekli da je mjera super”, izjavio je Tomašević.

Gradnja novih vrtića

Najavio je da će gradska vlast predstaviti niz kompenzacijskih mjera za roditelje odgojitelje.

“Bude li riječ o socijalno ugroženim obiteljima nastupaju socijalne mjere Grada Zagreba, pa i države koje se nisu do sada primjenjivale zbog mjere roditelj odgojitelj”, tvrdi Tomašević. Dodao je da će biti i period prilagodbe, gdje će naknada ići u punom iznosu, a zatim će se ona smanjivati.

Kao kompenzacijske mjere za mjeru roditelj odgojitelj spomenuo je plan izgradnje dječjih vrtića jer će se povećati potreba za vrtićkim kapacitetima. Najavio je da će se predstaviti trogodišnji plan investiranja u dječje vrtiće.

„Želimo da u glavnom gradu Hrvatske više ne postoji situacija da se ne poštuju pedagoški standardi, da nema dovoljno odgajatelja, da su vrtićke grupe prevelike”, poručio je Tomašević. Rekao je i da neće doći do povećanja cijene dječjih vrtića.

Osvrnuo se i na besplatne udžbenike za srednje škole i radne materijale za osnovne škole. Najavio je da će udžbenici i radni materijali biti besplatni ove, kao i iduće godine. Naglasio je da je kroz uštede nova gradska vlast osigurala dodatna sredstva iako je bilo predviđeno trostruko manje novaca, odnosno da iznos u proračunu nije bio realno prikazan.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni