“Grad bi mogao dnevno uštedjeti tri milijuna kuna”

“Grad bi mogao dnevno uštedjeti tri milijuna kuna”

Gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) danas je na Savskom nasipu uz Most slobode održao konferenciju za na kojoj je ustvrdio kako je Zagreb postao »talac gradonačelnika i njegovih ambicija«. Gradonačelnika Milana Bandića je optužio za korištenje javnog, proračunskog novca Grada Zagreba u svrhu vlastitog samoodržanja na vlasti.

»Kroz dvije godine djelovanja u Gradskoj skupštini zaključujem i odgovorno tvrdim da se na dnevnoj bazi iz proračuna za vanjske usluge nepotrebno odljeva minimalno tri milijuna kuna! Tri milijuna dnevno puta 365 dana delanja u godini premašuje iznos od milijarde kuna«, ustvrdio je Petek.

Pojasnio je da se sve to odvija kroz brojne ugovore o uslugama i nabavi koje su Grad, Holding i gradske tvrtke sklopile s vanjskim tvrtkama i kooperantima. Tvrdi kako to potvrđuju izvješća revizije o radu Holdinga i Grada Zagreba, u kojima se često za sklopljene poslove oko vanjskih usluga naglašava ekonomska neopravdanost i svrhovitost.

»Ističem poslove kao što je održavanje voznog parka ZET-a, najam više stotina vozila godišnje, sustav zimske službe, poslove na Jakuševcu i s otpadom općenito, održavanje i uređenje prometne infrastrukture i javnih površina, IT sektor itd. Da ne spominjem upravljanje gradskom imovinom na kojoj su izgubljene milijarde, što zbog loše naplate, što zbog nemara ili loših ovršnih zakona u prošlosti«, navodi Petek i dodaje kako je trenutno projekt Manhattan primjer lošeg i netransparentnog upravljanja imovinom.

»Kada to zatreba, gradonačelnik će kako bi nekog pojedinca, zajednicu, stranku odobrovoljio ili privukao u svoj klub i političku opciju, poslužit gradskim resursima i našim novcem iz proračuna kao da je njegov osobno. Zagreb to sam ja, kao da je stav gradonačelnika«, ističe gradski zastupnik koji zaključuje da bi se samo vraćanjem navedenih poslova gradskim tvrtkama i podružnicama Holdinga na godišnjoj razini uštedjelo »više stotina milijuna kuna« jer bi ih odrađivali zaposlenici koji plaću primaju iz gradskog proračuna, uz puno manje troškove. Taj preostali novac bi se pak mogao utrošiti na rješavanje gorućih gradskih problema, smatra Petek. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni