Grabar-Kitarović: Škola ne donosi samo znanje, već formira i ponašanje i našu budućnost

Grabar-Kitarović: Škola ne donosi samo znanje, već formira i ponašanje i našu budućnost

(Foto: http://predsjednica.hr)

U prigodnom obraćanju predsjednica poručila učenicima da poštuju druge, ali da budu hrabri u životu

U povodu prvog dana nove školske godine predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je posjetila Gimnaziju Sesvete i sesvetsku osnovnu školu „Luka“.

Brojni učenici, nastavnici i roditelji su je dočekali s oduševljenjem, a učenici su izveli i prigodni program.

Ravnateljica OŠ “Luka” Marina Sabolović je rekla da se ne događa svake godine i svakoj školi da je posjeti Predsjednica. Naglasila je da školu ove godine upisalo 863 učenika u 39 odjeljenja, a ove godine je školu upisalo i 98 učenika prvih razreda.

„U našoj školi se uči kroz igru, radost i veselje, pogotovo u prvom razredu“, rekla je ravnateljica škole te je učenicima zaželjela puno uspjeha u školovanju.

U prigodnom obraćanju predsjednica poručila učenicima da poštuju druge, ali da budu hrabri u životu.

„Budite svoji i gradite sebe. Nemojte se bojati izražavati svoje mišljenje, postavljati pitanja, jer sva pitanja vode rješenjima. Budite dobri prijatelji jedni drugima, čuvajte jedni druge, jer škola nije samo znanje, škola je i ponašanje, društvo, škola je naša budućnost, država, naša Hrvatska, a vi ste možda buduči vođe, predsjednici, premijeri, a možda i astronauti“, poručila je Predsjednica.

 Jedna od prvašića OŠ “Luka” je Elena koja je rekla da se veseli školi jer će steći nove prijatelje i nada se da će dobro učiti.

Predsjednicu Republike i u Gimnaziji Sesvete su dočekali brojni srednjoškolci. U svom je govoru srednjoškolcima zaželjela uspješnu školsku godinu te im je proširuju svoje znanje i vještine ako im se pruži prilika i u inozemstvu, ali da se vrate u Hrvatsku i svoju zemlju obogaćuju znanjem.

„Za nas je velika čast, jedno veliko zadovoljstvo da je od 1500 škola Predsjednica odabrala baš odabrala našu školu za pojset. Ovo je jedinstveno i bit će će pamtljivo našim učenicima čitavog života”, rekao je za ZG-magazin ravnatelj Gimnazije Slavko Ivanković. Naglasio je da je Gimnazija prepoznatljiva po mnogim aktivnostima, školskim i vannastavnim, izbornoj i fakultativnoj nastavi , a pohađa ju više od 520 učenika.

“Puno pažnje poklanjamo novim sadržajima koji će oplemeniti učenike i dati im znanje mimo redovnog programa. Jaka smo škola u sportu, dominiramo u ženskom rukometu, ali i atletici, nogometu“, istaknuo je ravnatelj. Spomenuo je da su učenici bili predstavnici Hrvatske prije sedam godina u Turskoj, a osvajaju i nagrade iz raznih predmeta na natjecanjima te je šest učenika bilo i na državnom prvenstvu iz matematike.

 Na početak primjene kurikularne reforme u prvim razredima srednje škole osvrnula se profesorica hrvatskog jezika Draženka Čutura: „Što se tiče hrvatskog jezika imamo tri nove domene. To su tri elementa vrednovanja, književnost i stvaralaštvo, jezik i komunikacija te kultura i mediji. S obzirom na toliku pompu oko kurikularne reforme, vjerojatno će učenici to prihvatiti što će rezultirati i boljom motivacijom”.

Ivana Vranješ