Grabar Kitarović prisegnula na dužnost predsjednice

Grabar Kitarović prisegnula na dužnost predsjednice

„Krajnje je vrijeme da se i u savladavanju gospodarske krize izdignemo iznad pojedinačnih i stranačkih interesa. Vrijeme je da se okrenemo budućnosti i da provedemo promjene koje je nemoguće odgađati. Valja nam prestati živjeti od novca posuđenog od budućih generacija“, poručila je nova hrvatska predsjednica

Kolinda Grabar Kitarović sa suzom u oku prisegnula je na dužnost predsjednice jučer u podne na Markovom trgu pred predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec i brojnim građanima, predstavnicima domaće i strane vlasti te gostima iz svih sfera društva.

Uz nju je cijelo vrijeme bio suprug Jakov s kojim je pješke stigla na Markov trg te se na isti način uputila prema palači Dverce na svečani ručak.

„Bit ću predsjednica svih građana. Bit ću vaš glas, bit ću vaša predsjednica! Jedna sam od vas!“, naglasila je u svom govoru Grabar Kitarović.

Posebno se zahvalila hrvatskim braniteljima i Franji Tuđmanu i okrenula se današnjoj lošoj socijalnoj situaciji „Krajnje je vrijeme da se i u savladavanju gospodarske krize izdignemo iznad pojedinačnih i stranačkih interesa. Vrijeme je da se okrenemo budućnosti i da provedemo promjene koje je nemoguće odgađati. Valja nam prestati živjeti od novca posuđenog od budućih generacija“. Mandat će posebno posvetiti mladima, koji sve više odlaze iz domovine i kojima moramo pružiti obrazovanje i radna mjesta.

„Tražimo bolji život u budućnosti, a ne u prošlosti. Nema ni prostora ni vremena za podijele. Hrvatska će biti bogata zemlja jer ne postoji ni jedan razlog da to ne bude. Vjerujem u te zemljo moja Hrvatska“, zaključila je svoj govor nova predsjednica.

Promijenjen protokol

U programu su sudjelovali Orkestar HV-a, zborovi HRT-a, Lado, Ivan Goran Kovačić i Izvor. Orkestar HV-a i solistica Martina Gojčeta Silić izveli su Odu zemlji Jakova Gotova, a osobni izbor predsjednice pjesmu Ljubim te do bola izvela je Radojka Šverko.

Grabar Kitarović promijenila je dio protokola, došla je pješice iz smjera Frankopanske ulice i Ilice, te uspinjačom do Gornjeg grada. Usput se pozdravila s nekolicinom građana, a dolaskom na trg rukovala se s Ivom Josipovićem i članovima Vlade.

U čast inauguracije predsjednice u parku Tuškanac ispaljeni su plotuni. Topovi Oružanih snaga ispalili su deset počasnih plotuna

Samo neki od pojedinaca koji su prisustvovali ovom velikom događaju su generali Mladen Markač i Damir Krstičević, zagrebački gradonačelnik Milana Bandić koji je izazvao oduševljenje okupljenih građana, Nevenka, Stjepan i Miroslav Tuđman, Zdravko i Zoran Mamić, Stipe Mesić, Tomislav Horvatinčić, Marko Perković Thompson, Đuro Glogoški i Josip Klemm… (zg-magazin / foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni