Grabar-Kitarović: Neka nam budu uzor poslodavci koji Hrvatsku čine poželjnijim mjestom za život

Grabar-Kitarović: Neka nam budu uzor poslodavci koji Hrvatsku čine poželjnijim mjestom za život

(Foto: predsjednica.hr)

Dodijeljene nagrade za društveno odgovorno poslovanje (HUP DOP)

Naglasila je da od svih relevantnih institucija očekuje da u sljedećoj godini pokažu spremnost za intenzivnijom provedbom reformi te pokažu posebnu odgovornost za povratak iseljenih, stvaranje uvjeta za povećanje broja novorođenih i useljavanje, jer smatra da je to pravo mjerilo uspješnosti naše ekonomske politike

Ivana Vranješ

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u petak je u zagrebačkom hotelu Westin svečano dodijelila nagrade tvrtkama za društveno odgovorno poslovanje (HUP DOP). Nagrađivanjem najboljih primjera društveno odgovornog poslovanja HUP promiče i potiče njihovu sve širu primjenu kako bi od održivih principa poslovanja koristi imale tvrtke i zajednice. Svečanosti su nazočili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić.

„Odavno su prošla vremena kad tvrtke nisu morale razmišljati kako se odnositi prema svojim zaposlenicima, resursima i okolišu. Isto tako, nema ni odgovornog poslovanja bez uspjeha, odnosno profita. Uspjeh i odgovornost su često povezani“, rekla je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

„Načelo održivosti i odgovornog poslovanja moraju biti dijelom svake poslovne strategije. Odgovornost prema zaposlenicima, dobavljačima, kupcima i potrošačima, etično poslovanje, poštivanje svih regulatornih i zakonskih okvira, racionalno korištenje prirodnih resursa, smanjenje negativnih utjecaja na okoliš, pomaganje zajednici je za nas jednako važna zadaća kao razvoj novih proizvoda ili širenje tržišta“, dodala je Deranja. Izrazila je zadovoljstvo što svake godine raste broj projekata za nagrade HUP-a, što znači da njegovi članovi žele raditi u skladu s najboljim praksama.

Ugledajmo se na najbolje među nama

Čestitajući nagrađenim tvrtkama, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula da načelo poštivanja ljudskih prava, etičnost u poslovanju i zaštita okoliša ne smiju proći bez odjeka.

Podsjetila je da je od početka svog mandata insistirala na reformama, poticala je rad i djelovanje, posebice u pogledu rasta produktivnosti i konkurentnosti. Naglasila je da od svih relevantnih institucija očekuje da u sljedećoj godini pokažu spremnost za intenzivnijom provedbom reformi te pokažu posebnu odgovornost za povratak iseljenih, stvaranje uvjeta za povećanje broja novorođenih i useljavanje, jer smatra da je to pravo mjerilo uspješnosti naše ekonomske politike.

„Trebamo se ugledati na najbolje među nama, poslodavce koji svojim odgovornim djelovanjem i usvajanjem naprednih standarda pridonose gospodarskom napretku i čine Hrvatsku poželjnijim mjestom za poslovanje i život“, poručila je Predsjednica.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je istaknuo kako s današnjim danom Hrvatska ima i formalno konstruiran eko inovacijski sustav koji je produkt strategije pametne specijalizacije s namjerom da za tri mjeseca dionici tog sustava zaključe izradu akcijskog plana i stvore se pretpostavke da u 2019. godini u sustav inovativnih industrija privuče se 606 milijuna eura iz EU strukturnih fondova. Time bi se podigla industrijska proizvodnja te doprinijelo razvoju hrvatskog gospodarstva. Eko inovacijski sustav ima formirano Nacionalno inovacijsko vijeće i tri savjetodavna vijeća – Inovacijsko vijeće za industriju, Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te Nacionalno vijeće za razvoj ljudskih potencijala.

Tehnološki kampus Rimac Automobila

„U to društvo uspjeli smo u šest mjeseci uvesti 172 članice iz privatnog i realnog sektora, 44 znanstveno-istraživačke organizacije. Uključili smo više od 600 dionika“, rekao je ministar Horvat. Dodao je da se unutar sustava žele stvoriti pretpostavke za tehnološki kampus Rimca u Hrvatskoj i to na području Remetinca, jer su prostori već gotovi.

Veliku nagradu HUP-a za društveno odgovorno poslovanje ove je godine osvojila je tvrtka Heineken Hrvatska, za tri projekta: Hrvatski ječam za Karlovačku pivovaru, Zeleno poslovanje kompanije te Briga o zajednici u kojoj poslujemo. U kategoriji velikih tvrtki Ericsson Nikola Tesla je dobitnik nagrade za područje briga o zaposlenicima, Coca Cola HBC Hrvatska za područje promicanja društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca, Cemex Hrvatska za područje brige za okoliš, Hrvatska pošta za područje brige za zajednicu.

U kategoriji srednje velikih tvrtki nagradu je osvojila Specijalna bolnica sv. Katarina za projekt kliničkog uvođenja farmakogenomskog testa u svakodnevnu praksu. U kategoriji malih tvrtki nagradu su osvojili Sustav javnih bicikla d.o.o. za područje brige za zajednicu i tvrtka Arosa Grande za područje briga o okolišu. Osim HUP DOP nagrada, poslovna inicijativa Dobra Hrvatska, HUP i Global Compact mreža Hrvatska dodijeli su nagrade “Sjaj” tvrtkama koje su se na digitalnoj platformi istaknule dobrom praksom društveno odgovornog poslovanja. U kategoriji velike tvrtke nagrade “Sjaj” dobili su Ina-industrija nafte i Jadran galenski laboratorij (JGL), u kategoriji mikro, malih i srednjih tvrtki nagrade su dobili tvtka Hauska&Partner, Regeneracija i DPD Croatia, a za civilno društvo nagradu je dobila udruga Odraz-održivi razvoj zajednice.

JGL-ovi projekti za očuvanje Jadrana i suzbijanje alergija

„Nagrada Sjaj nam puno znači, već se niz godina bavimo društveno odgovornim poslovanjem i više od desetljeća izdajemo godišnje izvještaje o svim aktivnostima i projektima koje smo tijekom godine napravili. Imamo čitav niz investicija koje pokazuju da brinemo o zelenoj ili obnovljivoj energiji, brinemo se za čistoću Jadranskog mora koji je integralni dio JGL identiteta te pomažemo ljudima da se zaštite od alergije, odnosno da iskorijenimo ambroziju. Nagrada nam je poticaj da nastavimo dalje s nekoliko projekata. Nastavit ćemo s aplikacijom koju smo razvili i koju su građani skinuli te prijavljivali mjesta gdje se ambrozija pojavila, dalje je čišćenje i briga oko Jadranskog mora te drugi projekti za koje se mora odobriti budžet“, rekao je za ZG-magazin Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a.

Predsjednica uprave Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević je rekla kako je, osim nagrade za brigu o zaposlenicima, tvrtka ove godine dobila i nagradu za društveno odgovorno poslovanje.

„Ako se radi u ICT industriji, onda morate ulagati dovoljno financijskih sredstava da zaposlenici stalno rastu s svojim znanjima i vještinama, rade zanimljiv posao, da imaju fantastične uvjete rada i uspijevaju balansirati svoj privatan i poslovni život. Ukratko, da budu sretni i zadovoljni zaposlenici. Za zaposlenike imamo čitav niz sportskih aktivnosti, fleksibilno radno vrijeme, ugovore s vrtićima, dajemo podršku zaposlenicima koji imaju djecu s posebnim potrebama, otvaramo vrata kompanije da djeca mogu doći vidjeti gdje im roditelji rade. Svaki dan osmišljavamo nove načine kako da zaposlimo najkvalitetnije talentirane ljude u ICT-u, jer ih nema dovoljno u Hrvatskoj, da bismo im osigurali kvalitetniju, motivirajuću organizacijsku kulturu – da se osjećaju ugodno i stalno razvijaju, a s druge strane da ih zadržimo u Hrvatskoj“, rekla je Kovačević.

Bolje sijeno – kvalitetnije mlijeko

Tvrtka Arosa Grande iz Zagreba osvojila je nagradu za projekt tunelske nadstrešnice za sijeno i montažne objekte u poljoprivredi i drvnoj industriji. Upotrebom nadstrešnica sijeno se sprema i čuva na prirodan način te nisu potrebne plastične folije koje vjetar raznosi po polju i zagađuju okoliš, a sijeno je visoke kvalitete pa u prehrani stoke treba manje dodataka. Posljedično se povećava kvaliteta i kvantiteta mlijeka.

„Sijeno se može dalje upotrijebiti na najisplativiji način, a uštede su velike i do 150 eura godišnje po grlu stoke. Ova nagrada je kruna za dosadašnji rad vlasnika koji je sve osmislio i daje nam podstrek za daljnje uspjehe, za proširivanje na drugim područjima osim ovog za koji smo dobili nagradu“, rekla je Ela Pavišić- Sapor iz tvrtke Arosa Grande.

Direktorica lanca opskrbe Heinkel Hrvatska Valentina Belavić je istaknula kako velika nagrada HUP-a za društveno odgovorno poslovanje je velika motivacija za daljnji rad.

„Puno smo radili na zaštiti okoliša, na odgovornoj konzumaciji, na lokalnoj održivoj nabavi i sigurnosti na radu. Značajne napore ulažemo u zaštitu okoliša, u proizvodnji koristimo samo hrvatski ječam, lokalne dobavljače stavljamo na prvo mjesto. U zaštiti okoliša imamo niz investicija, a imamo planove ubuduće. Naše zeleno poslovanje je jedna od ključnih odrednica naše strategije. Naši zaposlenici su zaslužni za ovu nagradu, a i za naše rezultate“, rekla je za ZG-magazin Belavić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni