Grabar-Kitarović: Nedostatak dijaloga jedan je od razloga zašto smo još uvijek u krizi

Grabar-Kitarović: Nedostatak dijaloga jedan je od razloga zašto smo još uvijek u krizi

„Iscrpljujemo se na raspravama o bisti Josipa Broza, a premalo govorimo o 300 tisuća nezaposlenih, o tome kako zaposliti ljude, kako zadržati mlade u Hrvatskoj“, izjavila je predsjednica

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom svog boravka na trilateralnom sastanku predsjednika Slovenije, Austrije i Hrvatske u nedjelju je dala intervju Slovenskoj televiziji u kojem se posebno osvrnula na važnost gospodarskog oporavka u državi.

Predsjednica je rekla da je svjesna da ona nema izvršne ovlasti ali da može kao arbitar pokretati procese, te da u tom smislu mnogo obilazi teren i razgovara s ljudima, a u dijalogu s javnim osobama potiče na otvorenu raspravu o problemima.

„Hrvatska već šest godina ima gospodarski pad. Za razliku od drugih država, nama nije uspjelo izaći krize. Smatram da je jedan od razloga za to nedostatak dijaloga“, napomenula je Grabar-Kitarović i dodala da moramo biti jedinstveni da bi država napredovala, prenosi Večernji list.

„Iscrpljujemo se na raspravama o bisti Josipa Broza, a premalo govorimo o 300 tisuća nezaposlenih, o tome kako zaposliti ljude, kako zadržati mlade u Hrvatskoj“, izjavila je predsjednica i dodala da u zadnje tri godine iz Hrvatske otišlo “oko 100 tisuća ljudi”.

Naglasila je da je kriza posljedica više faktora, uključujući i svjetsku gospodarsku krizu i recesiju te dodala kako od 2008. godine nemamo gospodarski rast. „Ne želim ukazivati u krivce, ali aktualna vlada je na vlasti već četiri godine i pozitivne posljedice njezinih mjera bi se već morale vidjeti. Jedan od mojih prijedloga je i sazivanje sjednice Vlade na kojoj bi Vlada predstavila svoj pogled na položaj gospodarstva i svoje mjere kako ga popraviti“, izjavila je Grabar-Kitarović.

„Moramo se početi dogovarati o bitnim pitanjima i tražiti nacionalni konsenzus jer se bez toga niti jedna vlada neće moći nositi sa zahtjevnim ekonomskim i socijalnim pitanjima koja priječe investicije i imaju loše učinke na razvoj poduzetništva“, kazala je predsjednica i navela kako Hrvatska zbog toga slovi kao nepredvidljiva država zbog čestih promjena zakona i poreza. (Večernji list/zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni