Grabar-Kitarović: Namjera adventskog programa je poticanje zajedništva i druženja

Grabar-Kitarović: Namjera adventskog programa je poticanje zajedništva i druženja

„Naša je želja svake godine posvetiti program jednom dijelu naše prelijepe Domovine koja obiluje običajima, pjesmama, plesovima, tradicijom pripremanja jela i ukrašavanja doma u vrijeme Adventa“, kazala je Predsjednica otvarajući “Advent na Prekiržju”

Ivana Vranješ

U sklopu Adventa u Zagrebu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je drugu godinu zaredom otvorila manifestaciju Advent na Prekrižju u sklopu koje građanima biti otvoren kompleks na Pantovčaku. Građani ga mogu posjetiti svaki petak i subotu do 22. prosinca, u vremenu od 16 do 20 sati. Ulaz se neće naplaćivati i nije potrebna prethodna najava, ali svi posjetitelji trebaju proći sigurnosni pregled prilikom ulaska u prostor štićenog objekta.

Svečanost je uveličana nastupom Dječjeg zbora OŠ August Šenoa i HKUD-a Prigorec. U prigodnom govoru predsjednica Republike je čestitala Gradskoj upravi, a posebno Turističkoj zajednici grada Zagreba na dosadašnjim rezultatima te je istaknula da će i ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa biti čarobno za sve posjetitelje.

„Ponosni smo na njegovu popularnost Namjera adventskog programa nije natjecanje već poticanje druženja i zajedništva“, istaknula je Predsjednica. Dodala je kako je zagrebački Advent svojim programima privukao posjetitelje da pronađu vrijeme i mjesto za susret, druženje s prijateljima i obitelji uoči radosti Božića.

Običaji Hrvatskog zagorja

„Naša je želja svake godine posvetiti program jednom dijelu naše prelijepe Domovine koja obiluje običajima, pjesmama, plesovima, tradicijom pripremanja jela i ukrašavanja doma u vrijeme Adventa“, kazala je Predsjednica te najavila kako će ove godine biti predstavljeni običaji Hrvatskog Zagorja, nakon prošlogodišnjeg Adventa koji je bio posvećen slavonskoj blagdanskoj tradiciji.

„Sreća se umnaža kada se dijeli. Ne zaboravimo to. Došašće ljubavi, svjetla dobrote i mira najvažniji su darovi života koji nas usrećuju upravo u dijeljenju s drugima“, poručila je Predsjednica.

Otvorenju Adventa na Prekrižju nazočio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je zahvalio predsjednici Republike na sudjelovanju njezinog Ureda u predbožićnoj manifestaciji Advent u Zagrebu. Naglasio je kako je dobro da smo u vrijeme dočašća, predbožićne i novogodišnje blagdane zajedno.

„Ono što što smo napravili u Zagrebu pa i u našoj domovini napravili smo zahvaljujući ljudima u Zagrebu. Da nema te topline, pozitivne emisije, širine, širokogrudnosti, tople zagrebačke duše, multikulturalnosti, multietičnosti, multikonfesionalnost mi to ne bi napravili. Puno je bogatijih gradova, puno zemalja bogatijih i mnogoljudnijih, ali nitko nije napravio Advent kao mi u Zagrebu“, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

U sklopu Adventa na Prekrižju ove se godine predstavljaju običaji Hrvatskog zagorja. U Vili Prekrižje postavljena je izložba božićnih lustera i jaslica, a dvorište je ukrašeno motivima Hrvatskog zagorja, među kojima su i drvene igračke. Program je ostvaren u suradnji s Gradom Zagrebom, Turističkom zajednicom grada Zagreba i Etnografskim muzejom.

Otvorenju manifestacije su nazočili mnogobrojni Zagrepčani, ali i građani iz drugih dijelova Hrvatske.

Oduševljeni Zagrepčani i turisti

Mateja Vušković je rekla kako je lijep osjećaj biti na manifestaciji Advent na Prekrižju.

„Prvi put sam na ovoj manifestaciji i jako se ugodno osjećam, jer atmosfera je vesela. Za mene je Advent jedno lijepo vrijeme u godini. Kad se malo više skoncentriramo na neke obiteljske vrijednosti, obiteljsko druženje ljepše nam je i veselije u gradu Zagrebu“, rekla je za ZG-magazin profesorica flaute u Osnovnoj glazbenoj školi Rudolfa Matza iz Zagreba.

Silvana Skender iz Delnica je rekla kako je sretna i uzbuđena, jer ovakva manifestacija nije svakidašnji događaj za Gorane. Naglasila je kako Advent ima svoju čar i ljepotu te da je njezina obitelj u ovo predbožićno vrijeme uvijek na okupu.

Zagrepčanka Sanja Gašpar je izrazila zadovoljstvo što će iduće subote u sklopu Adventa na Prekrižju nastupiti Hrvatsko seljačko pjevačko društvo Sljeme – Šestine, čija je članica. Naglasila je kako je Advent za nju jedno prekrasno vrijeme do Božića koje potiče da budemo bolji, da činimo dobra dijela, da budemo sa svojim bližnjima i pokažemo im ljubav.

„Radim u dječjem vrtiću i u vremenu dočašća s djecom posebno njegujemo našu baštinu i tradiciju“, dodala je Gašpar.

Nakon otvorenja Adventa na Prekrižju predsjednica Republike i gradonačelnik Zagreba svečano su otvorili i Advent u Zagrebu paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Josipa Jelačića na vijencu oko Manduševca. U programu su nastupila kulturno –umjetnička društva.

Brojne Zagrepčane i turiste oduševio je adventski ugođaj na Trgu bana Josipa Jelačića.

“Ovaj ugođaj na Trgu bana Josipa Jelačića je jako lijep. Velika je gužva, ali što se tiče ambijenta prekrasno je. Grad je prekrasno ukrašen. Advent je za mene vrijeme za prijatelje i obitelj, što ovakva atmosfera i potiče“ rekla je za ZG-magazin Petra Matičević iz Slavonskog Broda.

Blaženka Kukulj iz Varaždina je zadivljena ljepotom Zagreba i atmosferom u vrijeme Adventa.

„Ova atmosfera zbližava ljude. Atmosfera je puna ljubavi, veselja, ljudi su sretni. Svakodnevni život je težak, ali u ovo vrijeme je sve drugačije, osjećamo se ispunjenije. S unukom sam došla u Zagreb, jer sam među nagrađenima naše radijske postaje Megaton. Danas smo ovdje nas dvije, ali svakako ću ponovno posjetiti Zagreb s drugim članovima obitelji“, istaknula je gospođa Blaženka. U sklopu Adventa u Zagrebu u subotu su zapaljene i lampice u parku Zrinjevac, a spektakularno je bilo otvorenje Ledenog parka na Tomislavcu.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni