Grabar-Kitarović na sredini Forbesove liste najmoćnijih žena svijeta

Grabar-Kitarović na sredini Forbesove liste najmoćnijih žena svijeta

(Kolinda Grabar-Kitarović uručuje državno odlikovanje današnjem najbolje igraču svijeta Luki Modriću, nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija osvojila 2. mjesto na SP-u u Rusiji / Foto: predsjednica.hr)

Jedina Hrvatica na Forbesovoj listi zauzela je poziciju ispred velikih imena iz glazbe i mode

Američki časopis Forbes objavio je, 15. godinu zaredom, svoju rang-listu 100 najmoćnijih žena na svijetu, na kojoj se ponovno našla i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je, interesantno, iza sebe ostavila neka vrlo poznata svjetska imena.

Očekivano, na prvom mjestu je njemačka kancelarka Angela Merkel koja tu poziciju drži već osam godina zaredom. Slijedi britanska premijerka Theresa May, a na trećem mjestu je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, koja se popela s osmog mjesta prošle godine.

Jedina Hrvatica među Forbesovih prvi 100 je hrvatska predsjednica koja je zauzela 47. mjesto, što je pad u odnosu na njen prošlogodišnji rejting kada je držala 39. poziciju.

No unatoč tome, Grabar-Kitarović, je na listi ispred nekih velikih svjetskih zvijezda, kao što je primjerice pjevačica i glazbena ikona Beyonce Knowels (50.). Grabar-Kitarović je ostavila za sobom i planetarno popularnu pjevačicu Taylor Swift te šeficu europske diplomacije Federice Mogherini te se smjestila tik ispred glavne urednice časopisa Vogue i uopće jedne od najutjecajnijih žena u svijetu mode Anne Wintour (48.).

Kraljica američke televizije Oprah Winfrey zauzela je 20. mjesto, a kraljica Elizabeta II. je 23. Odmah iza kraljice je Ivanka Trump, kći američkog predsjednika i njegova savjetnica. Na 35. mjestu je premijerka Norveške Erna Solberg. Novozelandska premijerka Jacinda Ardern zauzela je 29. mjesto, a škotska prmeijera Nicola Sturgeon je zauzela 45. poziciju.

Tenisačica Serena Williams zauzima 79. mjesto, a srpska premijerka Ana Brnabić 91. Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė zauzela je 62. mjesto, a estonska predsjednica Kersti Kaljulaid 76. mjesto.

Forbes o Kolindi Grabar-Kitarović između ostalog kaže: »Ona je najmlađa predsjednica Hrvatske ikad, kao i prva žena izabrana na taj položaj. Za vrijeme Svjetskog prvenstva, iskoristila je izboreno drugo mjesto svoje zemlje za unaprjeđivanje odnosa, posebno s Rusijom i predsjednikom Vladimirom Putinom«.

Inače, pri formiranju rangliste u Forbesu su mjerili, odnosno procjenjivali četiri faktora: imetak, prisutnost u medijima, sfera utjecaja i utjecaj svake žene s popisa. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni