Grabar-Kitarović na predstavljanju kandidature novinarima zabranila postavljati pitanja

Grabar-Kitarović na predstavljanju kandidature novinarima zabranila postavljati pitanja

HND osudio i verbalni napad Milana Bandića na novinara i radijsku slušateljicu

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) nedopustivim ocjenjuje potez aktualne predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja je na jučerašnjoj službenoj objavi kandidature za novi petogodišnji mandat novinarkama i novinarima zabranila postavljati pitanja.

No predsjednik HND-a Hrvoje Zovko podsjeća kako postavljanje pitanja u interesu javnosti nije samo pravo novinara, već je to i njihov posao. »Ako ta mogućnost ne postoji, u potpunosti se gubi smisao postojanja novinarske struke. Takav tretman medija od političkih dužnosnika u potpunoj je suprotnosti s demokratskim standardima, a svojstven je upravo totalitarnim sustavima, koje upravo predsjednica u svojim javnim nastupima ne propušta osuditi. Da u tim nastupima nije iskrena, pokazala je današnjom zabranom medijima da rade svoj posao«, ustvrdio je Zovko.

Smatra kako potezu predsjednice Republike najbolje oslikava njezin prema novinarima u proteklih pet godina, koje tretira isključivo kao držače mikrofona, što je uvredljivo za novinarsku profesiju.

Podsjeća kako HND odavno upozorava da aktualna predsjednica, kao i njezini prethodnici na toj dužnosti u proteklih gotovo 20 godina, ne održava redovite konferencije za novinare, a iste se loše prakse u proteklih petnaestak godina drže i sve hrvatske vlade. Dapače, sve češće na javnim događajima na kojima se pojavljuju najviši dužnosnici nisu dopuštena novinarska pitanja.

»Podsjećamo na nedavnu bizarnu konferenciju za novinare na kojoj je bio predstavljen novi šef diplomacije Goran Grlić Radman, koji također nije dopustio novinarska pitanja, ali je tražio pljesak«, ističe Zovko i zaključuje kako se sve to događa u članici EU-a koja će uskoro preuzeti šestomjesečno predsjedanje Unijom.

HND i Sidnikat novinara Hrvatske su dana osudili i verbalni napad zagrebačkog gradonačelnika na novinara Radio Sljemena Ivana Hlupića i slušateljice.

Naime, nakon što je voditelj emisije postavio pitanje gradonačelniku da komentira informaciju kako ima 24 sata da riješi problem vlasništva zemljišta kod okretišta tramvaja u Prečkom, Milan Bandić ga je optužio da putem etera promovira nasilje: »Samo vas molim, razgovarate s gradonačelnikom. Uozbiljimo stvar! Ja sam institucija Grada i gradonačelnik, a ne klošar! Nema prijetnji u demokratskoj Hrvatskoj. Vi promovirate to ucjenjivanje, nemojte to raditi«, obrušio se Bandić. Nakon javljanja slušateljica koje su kritizirale njegov nastup u emisiji, Milan Bandić je odvratio: »Ja sam pristao biti u vašoj emisiji da pomognemo građanima, a ono što prenose drugi mediji, a onda to prenosite vi, je nekorektno. Može gospođa govoriti što hoće, neće mene nitko je… Neće skrenuti s mog puta istine i dostojanstva… Zašto to radite, s čim se hranite?«

HND I SNH smatraju da je ovakvo ponašanje nedopustivo i neprimjereno za svakog pojedinca, a od Milana Bandića zahtijevju da se javno ispriča i voditelju emisije i slušateljicama.

Zbog ovakvih učestalih vrijeđanja i izbjegavanja odgovora na pitanja, što prakticiraju hrvatski političari, HND i SNH su nedavno pokrenuli zajedničku kampanju pod nazivom »Samo odgovorite na pitanje«.

»Naš je posao postavljati pitanja, a predstavnika vlasti da na njih odgovaraju, a da nas pritom ne vrijeđaju i ponižavaju. Iz današnjeg primjera gradonačelnika Bandića vidimo da se neprimjereno ponašanje proširilo i prema našim slušateljima i gledateljima«, navodi se u priopćenju HND-a. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni