Grabar-Kitarović: Darivanje organa je najveći čin ljudskosti

Grabar-Kitarović: Darivanje organa je najveći čin ljudskosti

(Foto: http://predsjednica.hr)

„Naš transplatacijski program za jetru je prvak u svijetu prema stopi transplantiranih jetri na milijun stanovnika“, istaknula je dr. Bušić

Ivana Vranješ

U Uredu predsjednice Republike u subotu je održan Dan otvorenih vrata posvećen darivanju i presađivanju organa pod nazivom „Govorimo donorski“ kojem su nazočili brojni građani, članovi obitelji preminulih čiji su organi darovani, transplantirani pacijenti i oni koji transplantacijom čekaju priliku za novi život.

Tom prigodom Povelju RH za izniman doprinos razvoju jedinstvenog organizacijskog modela u području darivanja i presađivanja organa predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je uručila Nacionalnom koordinacijskom tijelu za provedbu Nacionalnog transplantacijskog programa.

Nacionalna transplantacijska koordinatorica dr. Mirela Bušić je uručila Predsjednici donorsku karticu čime je ona postala potencijalni darivatelj organa.

U svom govoru Predsjednica je zahvalila obiteljima koji su izgubili svoje najmilije, ali su u trenucima najveće boli su smogli snage i darivanjem organa spasili život drugim pacijentima.

Naglasila je kako je darivanje organa najveći čin ljudskosti i iskaz povjerenja prema zdravstvenim djelatnicima koji ulažu nadljudske napore kako bi na najljepši način slavili ljudskost te iskazali ljubav prema onima koji su u potrebi.

„Darivatelji, liječnici, zdravstveni djelatnici, piloti, vozači – vi ste dio onog najboljeg što imamo. Vaša velikodušnost, humanost, požrtvovnost je ono što vas čini posebnima, a nas ponosnima“, poručila je Predsjednica.

Dodala je da je Hrvatska danas najuspješnija članica Eurotransplanta, zahvaljujući jedinstvenom modelu darivanja organa utemeljenom na najvišim etičkim načelima solidarnosti i altruizma građana, entuzijazmu i kompetencijama multidisiplinarnih timova. Hrvatske je također jedna od vodećih država svijeta u području darivanja i presađivanja organa.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je istaknuo kako je uručena Povelja zahvala obiteljima, onima koji više nemaju svoje najmilije, njihovoj veličini duha darivanja organa najmilijih, ali i svim pionirima, liječnicima koji su krajem sedamdesetih započeli s presađivanjem organa.

Doktorica Bušić izrazila je zadovoljstvo što je prepoznat rad Nacionalnog koordinacijskog tijela za provedbu Nacionalnog transplantacijskog programa. Naglasila je da je Hrvatska uz Španjolsku jedinstvena po stopi darivanja organa, od 2010. godine je u samom vrhu, na milijun stanovnika je 30 donora.

„Naš transplantacijski program za jetru je prvak u svijetu prema stopi transplantiranih jetri na milijun stanovnika“, istaknula je Bušić. Dodala je da su hrvatski pacijenti među onima koji najkraće čekaju na transplantaciju koja je danas zahvaljujući donorima i liječnicima gotovo rutinska standardna metoda liječenja.

Jedan od transplantiranih pacijenata je 24-godišnji Luka Vugrač. „Već gotovo osam godina živim sa transplantiranim srcem i za sada je sve odlično. Kad sam imao 13 godina pojavio se virus koji mi je oslabio srce, sa 16 godina sam imao transplantaciju srca na KBC-u Zagreb. Nakon transplantacije sam se preporodio, novi je puno bolji i kvalitetniji život. Osjećam se kao potpuno zdrav jer može se raditi sve što se prije nije moglo“, istaknuo je Luka. Dodao je kako se uz posao bavi sportom i putuje, ali nema nekih planova u životu, jer kako kaže živi dan po dan pa što bude.

„Prije pet mjeseci sam imala transplantaciju bubrega u KBC-u Zagreb. Osjećam se dobro,bubreg radi odlično, jedino imam malo nuspojava od lijekova, ali očekujem da ću za dva do tri mjeseca biti u potpunoj formi“, rekla je za ZG-magazin Lidija Facković. Dodala je kako dvadeset godina imala problema s bubrezima, ali je na sreću na transplantaciju bubrega čekala deset mjeseci, jer se pojavio prikladan donor.

Naglasila je kako je iznimno sretna da zahvaljujući transplantaciji ne mora više ići na dijalizu i da je dobila priliku da preživi te da počne normalno živjeti nakon godina bolesti.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni