Gotovo je s besplatnim parkiranjem u Zaprešiću

Gotovo je s besplatnim parkiranjem u Zaprešiću

(Zone naplate parkinga / Izvor: www.zapresic.hr)

Odlukom o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području grada Zaprešića predviđa se uvođenje dvaju zona naplate parkiranja po cijeni od 5 i 3 kuna po satu parkiranja

Grad Zaprešić odlučio je uvesti naplatu parkiranja »zbog nepropisnog parkiranja, kojem ni prometno redarstvo velikim brojem opomena i novčanih kazni nije uspjelo stati na kraj«.

Prema informacijama iz Grada Zaprešića, u prva tri mjeseca ove godine uredit će se dodatne parkirališne zone, uvest će se nove prometne regulacije te će biti osigurano više od 2000 parkirnih mjesta. Sama naplata bi trebala krenuti nakon toga. Naplata parkiranja trebala bi uvesti red u promet u mirovanju i doprinijeti bržoj izmjeni vozila u zoni starog centra (kako bi parking mogli koristiti i korisnici pošte, banke, suda, FINA-e), a ne samo zaposlenici koji su parkiralište zauzimali po minimalno osam sati dnevno.

Očekuje se i smanjenje ukupnog broja vozila u gradu zbog korištenja alternativnih načina prijevoza i racionalnijeg korištenja parkirališnih površina. Iz Gradske uprave Zaprešića najavljuju da će sav prihod od naplate biti namijenjen izgradnji podzemne garaže u centru grada.

U Gradskoj upravi svjesni su da je riječ o nepopularnoj mjeri, ali ističu da automobili parkirani na kolnicima i nogostupima nagrđuju centar grada, otkrivaju našu nekulturu, ali i ugrožavaju sigurnost pješaka i biciklista. »Svaka novina poput ove, naravno da izaziva negativne reakcije građana, no treba priznati kako svaki, i malo uređeni grad u Hrvatskoj, već ima uveden sustav naplate parkiranja, pa čak i neki koji nemaju ni tisuća stanovnika«, ističu.

Grad Zaprešić u posljednjih desetak godina bilježi značajan porast stanovnika, pa tako i broj svih sudionika u odvijanju gradskog prometa. Povremena potreba za parkirališnim prostorom znatno je veća od prostorno mogućeg kapaciteta te je nužno krenuti u rješavanje tog problema, smatraju u Gradskoj upravi.

Odlukom o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području grada Zaprešića predviđa se uvođenje dvaju zona naplate parkiranja:

– I. zona (crvena) – zona strogog centra, u kojoj je vremenski ograničeno parkiranje na maksimalno dva sata

– II. zona naplate parkiranja (žuta) u kojoj je neograničeno vrijeme trajanje parkiranja.

Vrste karata koje se Odlukom uvode su satne (5,00 kuna po satu za 1. zonu i 3,00 kune po satu za 2. zonu), dnevne i mjesečne karate, uz mogućnost ostvarivanja popusta od 10 % za kupnju godišnje karte.

Odluka predviđa i uvođenje povlaštenih parkirališnih karata za stanare (koji imaju prebivalište/boravište u zoni naplate), zaposlenike i poslovne subjekte u zoni naplate te studente Veleučilišta Baltazar, koji mogu koristiti (ali ne i rezervirati) parkirališno mjesto po povlaštenim cijenama. Povlaštena parkirališna karta moći će se koristiti isključivo u II. zoni naplate parkiranja, osim stanara koji imaju pravo korištenja povlaštene karte sukladno zoni u kojoj imaju prebivalište/boravište. U zonama škola i vrtića bit će dozvoljeno besplatno petnaestominutno zaustavljanje. Kupovina karata bit će omogućena putem parkirnih aparata, mobitela (SMS-om) i elektronički (WEB-om). (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni