Gotovo je, otišli smo sa šest medalja!

Gotovo je, otišli smo sa šest medalja!

S tri zlatne, (Sandra Perković, Giovani Cernogoraz i vaterpolo reprezentacija), srebrnom (četverac na pariće) i dvije brončane (Lucija Zaninović i rukometna reprezentacija) Hrvatska je na ljestvici od 85 zemalja osvajačica odličja na Olimpijskim igrama zauzela vrlo dobro 26. mjesto / Na vrhu ljestvice su Amerikanci sa 46 zlata, 29 srebra i 29 bronci, drugi su Kinezi sa 38 zlatnih, 27 srebrnih i 22 brončane medalje, a na odličnom, trećem mjestu su domaćini Britanci sa 29 zlata, 17 srebra i 19 bronci

Gotovo je! Nakon 16 dana nadmetanja i podijeljena 302 kompleta medalja u 26 sportova, u ponedjeljak rano ujutro na Olimpijskom stadionu u Londonu zatvorene su Igre XXX. olimpijade.  Premda svečanost zatvaranja Olimpijskih igara ne nosi težinu kao otvaranje, Britanci su napravili još jedan veliki spektakl.

U središtu programa “Simfonija britanske glazbe” bila je glazba kao jedan od najznačajnijih britanskih kulturnih proizvoda posljednjih 50 godina. Show je trajao nešto manje od tri sata, angažiran je Londonski simfonijski orkestar zajedno sa poznatim pop i rock glazbenicima. Spice Girls, Madness, Emeli Sande, Muse, The Pet Shop Boys samo su neka od imena koja su zatvaranje Olimpijskih igara pretvorili u veliki tulum. Grupa Madness, koja je bila senzacija na jubileju engleske kraljice svirajući s krova Buckinghamske palače, također je sudjelovala na svečanosti zatvaranja.

Osim glazbom, svečanost je bila obogaćena dobrim britanskim humorom. David Jason i Nicholas Lyndhurst, glumci poznati po svojim ulogama u kultnoj seriji ”Mućke”, pojavili su se na stadionu kao Batman i Robin.

Svijet kao jedna nacija

Za razliku od svečanosti otvaranja, sportaši nisu bili podijeljeni po zemljama, već su izašli na stadion pomiješani. Ta je praksa uvedena na OI u Melbourneu 1956. i simbolizira ujedinjenje svih sportaša svijeta u jednu naciju.

Hrvatsku zastavu nosio je član srebrnog četverca Damir Martin. HOO je želio čast ukazati nekom od veslača, a oni su međusobno kockom odredili tko će nositi zastavu.

Na kraju programa, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge službeno je proglasio kraj londonskih ljetnih Igara nakon čega je ugašen olimpijski plamen. London je predao štafetu Riu de Janeiru koji će ugostiti sljedeće Igre 2016.

Na Igrama su sudjelovale sportašice i sportaši iz 204 zemlje, a na pobjednička postolja su se penjali sportaši iz 85 zemalja, dok su čast da čuju svoju nacionalnu himnu imali sportaši iz 54 zemlje.

S tri zlatne, (Sandra Perković, Giovani Cernogoraz i vaterpolo reprezentacija), srebrnom (četverac na pariće) i dvije brončane (Lucija Zaninović i rukometna reprezentacija) Hrvatska je na ljestvici od 85 zemalja osvajačica odličja zauzela 26. mjesto. Na vrhu ljestvice su Amerikanci sa 46 zlata, 29 srebra i 29 bronci, drugi su Kinezi sa 38 zlatnih, 27 srebrnih i 22 brončane medalje, a na trećem mjestu su domaćini Britanci sa 29 zlata, 17 srebra i 19 bronci. (Hina / zg-mag)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni