Gospodarski oporavak u najvećoj je mjeri garancija političke dugovječnosti!

Gospodarski oporavak u najvećoj je mjeri garancija političke dugovječnosti!

Svu energiju i političku aktivnost treba usmjeriti prema revitalizaciji gospodarskog i industrijskog oporavka po čemu je Zagreb donedavno bio nadaleko poznat i predvodnik u ovog dijelu jugoistočne Europe

Žarko Delač

Žarko Delač

Grad Zagreb je u svim bivšim državama u kojima se nalazio bio predvodnik industrijskog, kulturnog, sportskog, političkog i znanstvenog života i zbog toga vrlo često bio predmet ljubomornih i egoističnih napada.

Slična je situacija i danas, iako bi se o sportskoj perjanici moglo raspravljati s obzirom na uzlet Splita. Zbog toga su i sva događanja i potezi aktualne gradske vlasti izloženi dodatnim kritikama i gledaju se pod povećalom. No na to treba računati svaka gradska vlast u Zagrebu, pa tako nadam se i sadašnja, iako se nameće dojam kako ih sve češće opterećuju početničke pogreške.

Došavši na vlast na krilima promjena i opravdanog nezadovoljstva većeg broja birača dugogodišnjom vladavinom najdugovječnijeg zagrebačkog gradonačelnika dodatno su očekivanja veća. Pri tome je neshvatljivo kako dobre namjere i prijeko potrebne poteze krivo prezentiraju i provode u praksi. Je li tome doista razlog neiskustvo i stara izreka kako je iskustvo majka mudrosti, teško je za sada dokučiti. Često se govori kako su i aktualni predsjednici vlade i države jeli iz zlatne žlice i kako nemaju smisao za probleme običnih građana, što ipak u svakodnevnom političkom radu demantiraju.

Ohrabrenje za umirovljenike

Zbog toga je dugogodišnji rad aktualnog zagrebačkog gradonačelnika u udruzi zvučnog imena »Institut«, koja se financirala stranim donacijama i sponzorstvima možda ostavilo traga na njegov profesionalni i upravljački razvoj. U nadi kako će kao pobornik cjeloživotnog učenja ubrzo prevladati i ovi poteškoću očekuju se kvalitativne i kvantitativne promjene u životnom standardu Zagrepčana.

U to zasigurno ne pripada glamurozna i skupa najava internet aplikacije HACKL, koju zasigurno najveći broj stanovnika Grada Zagreba, a to su umirovljenici nikada neće koristiti. Za njih bi bilo u ovom trenutku daleko važnije da im se gradonačelnik obrati s nekoliko ljudskih i toplih riječi ohrabrenja, ako im ne može u ovom trenutku financijski pomoći, kao što to čine gradske vlasti u brojnim drugim gradovima. Jer u sjećanju ostaje kako je socijalni program u Zagrebu bio najkvalitetniji i uzor većini drugih gradova.

Potreban je industrijski oporavak Zagreba

Zaključak je kako se ne živi od obećanja i pomodarskih poteza poput uvođenja ideoloških obrazovnih programa, već kvalitetnijih komunalnih usluga, većih primanja u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu, manjim cijenama komunalnih usluga… Nažalost, sve to nije moguće uraditi preko noći, a posljedica je u najvećoj mjeri većeg gospodarskog rasta i zamaha. I to je ključ svakog političkog djelovanja koji se provjerava na izborima. Bilo bi dobro to vidjeti kako izgleda recimo Novi Sad, koji je prepun kranova i građevinskih strojeva i to ne samo za izgradnju skupih stanova u koje ulažu svoje novce bogati pojedinci.

Zbog toga je potrebno svu energiju i političku aktivnost usmjeriti prema revitalizaciji gospodarskog i industrijskog oporavka po čemu je Zagreb donedavno bio nadaleko poznat i predvodnik u ovog dijelu jugoistočne Europe. Političari koji to ne žele čuti i razumjeti osuđeni su na jednokratnu upotrebu što je dosadašnja povijest političke prakse pokazala nebrojeno puta.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni