Gospodarenje otpadom 2014.

Gospodarenje otpadom 2014.

„Ja vjerujem da ćemo kroz ova dva dana dobiti odgovore i na brojna aktualna pitanja i to možda na jedan sustavan i trezven način, bez puno politike, što će nam dati putokaz kako se baviti pitanjem gospodarenja otpadom, ne samo u Zagrebu već i šire“, rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek.

Međunarodni simpozij Gospodarenje otpadom 2014. najavljen je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. Riječ je o 13-tom po redu simpoziju, koji će se održati 6. i 7. studenog u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Simpozij se održava svake dvije godine, a predstavile su ga zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek, predsjednica Organizacijskog odbora Simpozija Sandra Tucak Zorić, predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom Aleksandra Anić Vučinić i akademik Franjo Tomić predsjednik Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode HAZU.

Predsjednica Organizacijskog odbora Simpozija i direktorica Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Jasna Tucak Zorić, rekla je kako će se na simpoziju govoriti o izazovima uvođenja cirkularne ekonomije, o održivom upravljanju materijalnim resursima. Na Simpoziju će prisustovati više od 60 domaćih i stranih stručnjaka.

Aleksandra Anić Vučinić s Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu rekla je kako će taj fakultet uskoro imati kompletan studijski program Inžinjerstvo okoliša, gdje će se obrazovati stručnjaci koji će moći dati odgovore na problem gospodarenja otpadom.

„Danas je tema gospodarenja otpadom izuzetno često problematizirana, i to s razlogom: zbog brige i za okoliš i za kvalitetno gospodarenje otpadom. Naše je stajalište da, iako je ovo pitanje bitno za cijelu Hrvatsku, Grad Zagreb treba dati kvalitetan odgovor, samim time što predstavlja najveće urbano središte čiji obujam ekonomije pokazuje da se najvći dio otpada generira upravo u Zagrebu. Ja vjerujem da ćemo kroz ova dva dana dobiti odgovore i na brojna aktualna pitanja i to možda na jedan sustavan i trezven način, bez puno politike, što će nam dati putokaz kako se baviti pitanjem gospodarenja otpadom, ne samo u Zagrebu već i šire“, rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek.

Ovaj Simpozij organizira Zagrebački centar za gospodarenje otpadom, Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom (HUGO), Međunarodna organizacija za kruti otpad (ISWA), Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Razred za prirodne znanosti, uz pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Agencije za zaštitu okoliša.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni