Goran Čolak – ronilački svjetski rekorder pred izazovom karijere

Goran Čolak – ronilački svjetski rekorder pred izazovom karijere

U Goranovom dinamičnom kalendaru novi veliki sportski izazov sada je pred njim: od 19. do 28. ovog mjeseca u Beogradu održava se Svjetsko bazensko prvenstvo – najbitnije i najprestižnije natjecanje u svijetu ronjenja na dah. Za ovog izvanserijskog sportaša ljestvica je postavljena najviše moguće: Goranov je plan potvrditi sva tri najviša odličja!

Goran Čolak – hrvatski reprezentativac i svjetski rekorder u ronjenju na dah svojim rezultatima već godinama ostavlja bez daha, a novi veliki sportski izazov upravo je pred njim: obraniti čak tri zlata osvojena na Svjetskom prvenstvu 2013. A to je prilika koja se u sportu pruža – samo najvećima.

Kada je slavni jamajčanski sprinter Usain Bolt na Svjetskom prvenstvu 2009. u Berlinu u samo nekoliko dana skinuo svjetske rekorde na 100 i 200 metara, taj događaj u međunarodnoj javnosti primljen je kao svjetska senzacija.

Ono što je “Lightning Bolt” učinio u atletici, međutim, već godinama jedan Hrvat čini u ronjenju na dah. Od 2007. do danas Goran Čolak (Zagreb, 1983.) čak desetak je puta rušio svjetske rekorde u različitim ronilačkim disciplinama, a trenutačno drži svjetski rekord postignut prošle godine na Tenerifima u kategoriji DYN – dinamike s perajama s prijeđenih 288 metara – u jednom jedinom dahu.

S posljednjega Svjetskog bazenskog prvenstva u organizaciji AIDA-e – krovne međunarodne ronilačke organizacije sa sjedištem u Lausanni u Švicarskoj, Čolak se vratio s čak tri zlatne medalje koje je osvojio u disciplinama DYN – dinamike s perajama, DNF – dinamike bez peraja te STA – u statičnoj apnei ili zadržavanju daha.

U tom trenutku Čolak je postao jedini ronilac u cjelokupnoj povijesti ovoga iznimno zahtjevnog sporta koji je na jednom jedinom prvenstvu osvojio sva tri najviša odličja. Niti jednom sportašu u ronjenju na dah prije njega to nije pošlo za rukom!

U Goranovom dinamičnom kalendaru novi veliki sportski izazov sada je pred njim: od 19. do 28. ovog mjeseca u Beogradu održava se Svjetsko bazensko prvenstvo – najbitnije i najprestižnije natjecanje u svijetu ronjenja na dah. Goran će nastupiti kao član Hrvatske reprezentacije pod vodstvom izbornika Vedrana Milata i trenera Ivana Drviša, koja je izabrana na Prvenstvu Hrvatske održanom ovog svibnja u Splitu.

No za ovog izvanserijskog sportaša maksimalni plan nije obraniti samo jednu od tri zlata. Ljestvica je postavljena najviše moguće: Goranov je plan potvrditi sva tri najviša odličja!

Pritom je ipak sportski realan: “Danas je sport napredovao toliko da je realno bilo koja medalja iz svake discipline uspjeh”, komentira Goran u stanci intenzivnih priprema za skorašnje sportsko iskušenje. “Ljudi se danas specijaliziraju po disciplinama, tako da se uvijek natječem protiv specijalaca u svakoj od disciplina, a to je recimo kao da trčite 100, 200 i 400 metara na Olimpijskim igrama i očekujete zlato u svakoj od tih disciplina”.

Izazovi su doista golemi, ali od Gorana Čolaka naučili smo primati najbolje vijesti. Realnog optimizma za nastupe na Svjetskom prvenstvu u Beogradu stoga ne nedostaje.

Ovakve uspjehe i predstojeći izazov u povijesti sporta imali su priliku potvrditi samo najveći. Poželimo Goranu stoga da što duže zadrži dah. I još jednom ostavi nas sve – bez daha! (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni