Google će na svojim kartama nuditi točan izgovor mjesta

Google će na svojim kartama nuditi točan izgovor mjesta

Već postoji slična usluga putem Google prevoditelja, no s nedovoljno točnim nijansama u izgovoru

Putnici često imaju problema s točnim izgovorom gradova u kojima se nalaze što ponekad može stvoriti neugodnost i nejasnoću. Google je doskočio tom problemu i ima novu misiju – putem svojih servisa ponuditi lokalni naziv mjesta, odnosno njegov točan naglasak i izgovor.

Na temelju audio zapisa lokalnih mještana ponudit će izgovor kada pojedinac traži mjesto putem Google Mapsa. Koliko ideja može biti korisna dokazuje grad Worcester, mjesto u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi te njih čak deset u SAD-u, a svi se izgovaraju na različit način.

Već postoji slična usluga putem Google prevoditelja, no s nedovoljno točnim nijansama u izgovoru. Za razliku od toga, putem ove nove mogućnosti stvarni će ljudi iz određenih krajeva pružati audio zapise. Sustav će obraditi sve snimke mještana kako bi odredio način izgovora koji se najčešće koristi, nakon čega će takvu datoteku postaviti na kartu uz odgovarajuća mjesta.

Iako je Google vlasnik navedenog patenta to ne znači da će ova usluga biti uvedena tako brzo, piše portal Quartz.

Ipak, kad se uvede postat će koristan alat pri izgovoru imena mjesta poput Albuquerque, Tucsona ili Tegucigalpa, grada u Hondurasu. (I. C.)